Hollandia és Dánia ígéretet tett arra, hogy a nyáron további 14 átépített Leopard 2A4 harckocsit küld Ukrajnába, mivel a két ország fokozni kívánja a katonai támogatást – közölte csütörtökön Ruben Brekelmans holland védelmi miniszter.

Az adományozást bejelentő nyilatkozatában a holland kormány közölte, hogy a tankok közül 12-t a német Rheinmetall már átalakított és ellenőrzött, az utolsó kettő pedig a végső tesztelés előtt áll – írja a Politico

Mind a 14 harckocsit egyszerre szállítják le még a nyár vége előtt

– közölte a holland védelmi minisztérium. A két ország jelentős katonai segítséget nyújtott Ukrajnának, többek között F-16-os vadászgépeiket is felajánlották. Kijev azonban már régóta több szárazföldi tűzerőt kér, beleértve a légvédelmi rendszereket, tüzérségi lövegeket és páncélozott járműveket.

Tavaly Hollandia, Dánia és Németország közölte, hogy 100 felújított Leopard harckocsi Ukrajnának történő eljuttatásán dolgozik. A német kormány azt állítja, hogy 18-at küldött a maga részeként.

„Ukrajnának sürgősen több katonai támogatásra van szüksége, tekintettel a súlyos harcokra a csatatéren” – mondta Brekelmans, aki szerint ezek a harckocsik fontos szerepet játszhatnak az ukrán hadsereg számára az orosz csapatok elleni védekezésben.