Az elhúzódó ukrán-orosz háború a nyilvánvaló károk mellett a klímahelyzetre is rendkívül kedvezőtlen hatással van.

A Zöld Pálya cikke szerint a hadászati tevékenységek rengeteg kibocsátással járnak, és ezen felül is számos tényező negatívan befolyásolja Ukrajna légszennyezettségi mutatóit.

A helyzet már olyan komoly, hogy a helyi hatóságok azt ajánlják a lakosságnak, inkább maradjanak otthon.

Az ukrán környezetvédelmi és természeti erőforrások minisztériuma pénteken közölte, hogy a szennyezésért a régióban keletkezett erdőtüzek mellett a tőzegláp égetése is felelős, mivel a magas fűtőértékű anyag felhasználása szintén rendkívül káros a klíma állapotára.

Az ukrán főváros a péntek kora reggeli órákban listavezető volt a legszennyezettebb városok levegőjének minőségét monitorozó svájci IQAir nevű cég folyamatosan frissülő listáján. Később napközben ez valamelyest javult, a nap végére pedig lentebb került a rangsorban a kijevi régió.

Szakértők a levegőben szálló részecskékre: a por, a korom és a füst megnövekedett koncentrációjára mutattak rá, mint legfőbb kiváltó okra. Az erdőtüzek nemcsak a fővárost és környékét sújtják, hanem országszerte nagyobb ezek kialakulásának lehetősége az időjárási viszonyok miatt.

Már a fogantatást is károsítja a légszennyezés?

Egy új tanulmány szerint a légszennyezés 38 százalékkal csökkenti az élve születések arányát.