Kína többé nem engedélyezi a külföldi örökbefogadást. Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön egy napi tájékoztatón elmondta, hogy többé nem engedélyezik az ország gyermekeinek külföldi örökbefogadását, az egyetlen kivételt az jelenti, ha vérrokonok fogadnak örökbe gyermeket vagy mostohagyermeket.

A szóvivő nem magyarázta meg a döntést, csak annyit mondott, hogy az összhangban van a vonatkozó nemzetközi egyezmények szellemével. „Tudomásunk van arról, hogy több száz család még mindig vár az örökbefogadás befejezésére, és együtt érzünk a helyzetükkel” – közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium, hozzátéve, hogy kínai nagykövetsége írásban kér felvilágosítást – írja az Al Jazeera.

A Kínában tartózkodó amerikai diplomatákkal folytatott telefonbeszélgetés során Peking közölte, hogy „semmilyen szakaszban nem folytatja az ügyek feldolgozását”, kivéve azokat az eseteket, amelyekre a kivételi záradék vonatkozik.

Amerikában kifejezetten kapósak voltak a kínai adoptáltak

Az évtizedek során sok külföldi fogadott örökbe Kínából gyermekeket, az Egyesült Államokban élő családok például több mint 82 ezer gyermeket fogadtak örökbe innen, ami a legnagyobb szám. 2022 októbere és 2023 szeptembere között 16 vízumot állított ki egy amerikai konzulátus Kínából történő örökbefogadásokra – áll a külügyminisztériumi jelentésben.

Kína a világjárvány idején felfüggesztette a nemzetközi örökbefogadásokat. A kormány később újraindította azon gyermekek örökbefogadását, akik a felfüggesztés előtt, 2020-ban kaptak beutazási engedélyt – közölte az amerikai külügyminisztérium az örökbefogadásokról szóló legutóbbi éves jelentésében.

Más országok is tettek lépéseket a közelmúltban a nemzetközi örökbefogadással kapcsolatban. Januárban Dánia tengerentúli örökbefogadási ügynöksége közölte, hogy beszünteti működését, miután aggályok merültek fel az örökbefogadott gyermekekkel kapcsolatos hamisított dokumentumok és eljárások miatt.   legfőbb szabályozó szerve szintén azt javasolta, hogy két évre állítsák le a tengerentúli örökbefogadásokat, amíg több esetet kivizsgálnak.