road tripek, azaz az autós körutak az elmúlt években ismét nagy népszerűségnek örvendenek. Ebben az egyik legnagyobb mozgatórugó a pandémia időszaka volt, hiszen számos munkavállaló állt át az otthoni vagy távolsági munkavégzésre, amely azt is lehetővé teszi, hogy a lakóautó hátuljában vagy a tengerparton dolgozzunk, mindenféle kötöttség nélkül.

Európa legnépszerűbb üdülési pontjai a vezetés szempontjából egyben a legveszélyesebb helyek a kontinensen – derült ki az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) legfrissebb adataiból. A legnépszerűbb nyári célpontok közül Horvátország és Olaszország is a top 10-ben vannak a halálos kimenetelű közúti balesetek összevetésében – írja az Euronews.

Ezekben az országokban történik a legtöbb közúti baleset

Bulgária az egyik legveszélyesebb ország az Európai Unióban, ha közúti biztonságról van szó. 2023-ban ebben az országban 79 százalékkal több halálos közúti baleset történt az uniós átlagához képest, ezzel pedig az élen állnak a kontinensen. Az előző évben összesen 526 ember vesztette életét közlekedési balesetekben, ami 82 halálesetet jelent egymillió lakosra vetítve.

Romániában 2023-ban 1545 halálos baleset történt, ami egymillió lakosra vetítve 81 halálesetet jelent. Ez az arány 78 százalékkal magasabb, mint az EU-s átlag, így Románia is a legveszélyesebb európai országok közé tartozik a közúti közlekedés szempontjából.

A halálos közúti balesetek aránya Szerbiában és Lettországban szintén kiemelkedően magas, 66 százalékkal meghaladva az EU-s átlagot, ráadásul mindkét országban megbízható és olcsó tömegközlekedési rendszerek állnak rendelkezésre, amelyek könnyedén kiválthatnák az autók használatát.