Az extrém hőségben, az akár 40°C-ban való szenvedést nekünk sem kell bemutatni: az utóbbi hetekben a Kárpát-medence lakossága is kapott belőle bőven. Gondoljunk csak bele, milyen lehet ezek után az élet, vagy pontosabban a túlélés a Föld legforróbb városában, a közel-keleti Kuvait City-ben, ahol gyakran kúszik a hőmérő higanyszála akár 50 °C fök fölé is.

Nem véletlen, hogy az arab országban a madarak holtan hullanak le az égből, a légkondikkal pedig még az utcát is hűtik. Maguk a helyiek is azt mondják, hogy a perzselő hőség nyáron a várost lakhatatlanná teszi.

Kuvaitváros helyzetén az sem segít, hogy maga a város gyakorlatilag egy betonba öntött metropolisz amely ily módon csak még inkább megtartja a meleget, továbbá az olajbirodalom területén az eső is alig esik, ami csak még inkább ront a helyzeten. Ha mindez önmagában nem lenne elég, a nedvesség hiánya sűrűn okoz homokviharokat a térségben, amelyek évről-évre egyre intenzívebbé válva csak fokozzák a hőséget.

A kuvaiti Mitribah időjárás-állomás által mért legmagasabb hőmérséklet 54°C volt.

Hogyan bírják a kuvaitiak az 50°C feletti hőséget?

Kuvaitváros hárommillió lakosa az extrém hőség napjaiban jellemzően otthon tartózkodik, légkondicionáló berendezésekkel alaposan ellátott otthonaiba visszahúzódva. Ezen túl mind az autók, mind pedig az irodák és az üzletek is jól felszereltek a megfelelő hűtőberendezésekkel.

A kuvaiti kormány már azt is engedélyezte, hogy nappal helyett éjszaka tartsák a temetéseket, megúszva a kegyetlen napsütést.

Az állatok már kevésbé szerencsések: a helyiek beszámolói alapján gyakori látvány, hogy a madarak a hőségtől aléltan holtan esnek le az égből. Valamint a kuvaitiak azt is jól tudják, hogy érdemes benézni az autó alá, mielőtt útnak indulnak, mert a kóbor macskák és kutyák előszeretettel keresnek menedéket az autók alatti hűvösben.

A világ legforróbb városában, ahol nyaranta a 45 °C-ot is eléri az átlaghőmérséklet, természetesen sokan választják azt a menekülő stratégiát, hogy a forró nyári hónapok idejére elhagyják a várost, és valahol, egy sokkal kellemesebb klímájú helyen hűsölnek.

(via Metro.co.uk)