A 2025-ig tartó 3 milliárd dollárnyi költséget jelentő leépítés 2 részletben a munkaerő mintegy ötödét érinti – írja a The Guardian.

Shell több száz munkahelyet szüntet meg olaj- és gázkutatási szektorban, ami Wael Sawan vezérigazgató legújabb lépése, amely segítségével a jövő év végéig 3 milliárd dollár költséget kíván lefaragni.

A leépítések a munkavállalókkal folytatott konzultációk alapján a világ különböző pontjain lévő irodákat érintik. Leginkább azonban a houstoni és hágai, legkevésbé pedig az Egyesült Királyságban lévő irodák fogják megérezni a létszámcsökkentést. 

A Shell célja, hogy több értéket teremtsen lehetőleg minél kevesebb kibocsátással, a teljesítményre, a fegyelemre és az egyszerűsítésre összpontosítva az egész vállalaton belül

– mondta a vállalat szóvivője.

Ez magában foglalja a strukturális működési költségek 2-3 milliárd dolláros csökkentését 2025 végéig, amint azt a 2023. júniusi tőkepiaci napukon bejelentettek

A leépítéssel érintett tevékenységek a Shell olaj- és  gázkitermeléssel foglalkozó, upstream néven ismert részlegéhez tartoznak, amely a vállalat tavalyi 28 milliárd dolláros korrigált nyereségének több mint egyharmadát adta.

Amióta Sawan 2022 szeptemberében leváltotta Ben van Beurden vezérigazgatói posztjáról, elvetette az olajkitermelés csökkentésére vonatkozó terveket, és költségcsökkentési programot indított az olaj- és gázipari konglomerátum nyereségének növelése érdekében.

Októberben a Shell több száz munkahelyet szüntetett meg alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldásokkal foglalkozó részlegétől.

Augusztus elején Sawan azt mondta, hogy eddig 1,7 milliárd dollárnyi költségmegtakarítást hajtott végre a vállalaton belül, és folytatja a „szervezet működésének egyszerűsítését”. Az elmúlt évben a Shell piaci értéke összesen 13 százalékkal nőtt.

Milyen környezetvédelem? Óriásit kaszál az olajipar és a Shell

Európa legnagyobb olaj- és gázkitermelője, a Shell a piaci várakozásokat meghaladó második negyedéves eredményről számolt be. A vállalat bejelentette, hogy a következő három hónapban további 3,5 milliárd dollár (3,2 milliárd euró) értékben vásárol vissza részvényeket. Bővebben >>>