A lengyel doppingellenes hatóságok szerdán közölték, hogy a kiszivárgott dokumentumok, amelyek az ország legnagyobb sportcsillagait tiltott szerekhez kötik, „hamisítványok”.

„A hackertámadással kapcsolatban szeretnénk tájékoztatni, hogy az adatokat kiberbűnözők különböző célokra, többek között széleskörű dezinformációra használják” – áll a Polada közleményében.

A dokumentumok, amelyek az elmúlt napokban kezdtek el keringeni a közösségi médiában, lengyel élsportolókat hoztak összefüggésbe tiltott teljesítményfokozó szerekkel, köztük anabolikus szteroidokkal és EPO-val.

Az említett sportolók egyike sem kapott pozitív eredményt, és a bemutatott dátumok egyike sem felel meg a doppingellenes ellenőrzéseknek

– tette hozzá az ügynökség.

A dopping a sportban nem sokkal a párizsi olimpia előtt ismét felütötte a fejét, miután a New York Times és az ARD német közszolgálati műsorszolgáltató leleplezte, hogy kínai úszóknál pozitív eredményt mutattak ki tiltott szerekre, mielőtt indulhattak volna a 2021-es tokiói olimpián.

A Przeglad Sportowy lengyelországi kiadványnak adott korábbi nyilatkozatában a lengyel szabályozó hatóság az újabb kibertámadásért egy ellenséges állam szolgálatai által támogatott csoportot okolt. Hozzátették, hogy „az ügyben jelenleg vizsgálat és részletes technikai elemzés folyik” – írja a Politico