Több mint 24 óra telt el, mégsem sikerült elkapni Robert Cardot, aki az egyesült államokbeli Lewistonban legalább 18 embert meggyilkolt, 13-at pedig megsebesített. A fegyveres egy bowlingpályára és étteremre nyitott tüzet

A hatóságok szerint van rá esély, hogy az elkövető a családi farmon tartózkodik, ezért körbevették azt. A CNN helyszíni csapatai legalább öt rendvédelmi járművet, köztük egy páncélozott járművet láttak a helyszínen. A lap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, a gyanúsított utolsó ismert lakcímén csütörtökön az FBI kommandósai tartottak házkutatást.

Munkájukat nehezíti, hogy a 40 éves tartalékos katona az elmondások szerint rendelkezik egy rendőrségi adóvevővel, ami azt jelenti, hogy képes követni a hatóságok mozgását.

A rendőrség által gyanúsítottként azonosított férfi 2023. október 25-én.
A rendőrség által gyanúsítottként azonosított férfi 2023. október 25-én.
Kép: Reuters / Handout / Facebook

A férfi ellen egyébként nyolcrendbeli gyilkosság miatt elfogatóparancs van érvényben, fegyveresnek és veszélyesnek kell tekinteni – közölte a helyi rendőrség. Arra kérik a lakosokat, hogy húzódjanak meg és minden gyanús tevékenységet jelentsenek.

A Maine állambeli ámokfutás a leghalálosabb amerikai tömegmészárlás az Uvalde-i iskolai mészárlás óta. A Gun Violence Archive adatai szerint így országszerte 565-re nőtt az olyan lövöldözések száma, ahol négy vagy több embert lőttek le.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden teljes szövetségi támogatást ajánlott fel a szörnyű támadás nyomán.