Emmanuel Macron francia elnök jövő pénteken találkozik a politikai vezetőkkel, hogy az új miniszterelnököt kinevezhesse, megalakítva ezzel az ország új kormányát. 

„A kormányfő kinevezése ezeknek a konzultációknak a nyomán történik majd meg” – közölte pénteki közleményében az Elysée-palota, amely bejelentette, hogy augusztus 23-án találkozósorozat kezdődik a francia elnök és a parlamenti frakciók és pártok vezetői között.

A mostani bejelentésre azok után került sor, hogy az olimpiai játékok miatt hetekig szünetelt a francia politika. Ez a fajta konzultáció szokatlan gyakorlat a francia politikában, legalábbis az utóbbi években, mivel az elnök ugyanabból a politikai táborból nevezhet ki miniszterelnököt, mint korábban.

Ezúttal azonban más a helyzet, mivel a júliusi előrehozott választásokat követően az ország három nagy politikai tömörülésének egyike sem rendelkezik abszolút többséggel a parlamentben.

A lehetséges új miniszterelnökök között szerepel a baloldali Lucie Castets, a korábbi szocialista Bernard Cazeneuve és a konzervatív Xavier Bertrand. Castets az egyetlen hivatalos jelölt a versenyben. Őt a összbaloldali Új Népi Front (NFP) jelölte, a választásokon az első helyen végezve, és amely a szocialistákat, a zöldeket, a kommunistákat és az Engedetlen Franciaország mozgalmat tömöríti.

„A franciák a parlamenti választásokon kifejezték a változásra és a széles körű összefogásra való hajlandóságukat. A felelősség szellemében minden politikai vezetőnek azon kell dolgoznia, hogy ezt a hajlandóságot megvalósítsa” – tette hozzá az Elysée. A tárgyalások egy hónappal azután kezdődnek, hogy a Gabriel Attal miniszterelnök vezette kormány lemondott, de az új kormány hivatalba lépéséig ügyvivő szerepet tölt még be.