„Néhány perce ért véget a személyes találkozónk Ursula von der Leyen asszonnyal, az Európai Bizottság elnökével” – írta Facebook-bejegyzésében Magyar Péter.

A bejegyzést követően hamarosan lezárult a szavazás, amelynek eredményeképpen Ursula von der Leyen újrázni tudott, és újabb öt évre elnyerte az Európai Bizottság elnöki székét.

A magyar ellenzék vezető politikusa az egyeztetésen jelezte Ursula von der Leyennek, hogy amennyiben a csütörtöki szavazáson az Európai Parlament bizalmat szavaz neki a következő ciklusra, akkor ősszel várja Magyarországra, hogy személyesen találkozhasson a magyar emberekkel.

Elnök Asszony elmondta, hogy örömmel jön Magyarországra, hogy tájékoztassa a honfitársainkat az Európáért és Magyarországért folytatott munkájáról. Egy személyes látogatás alkalmat nyújtana arra is, hogy elnök asszony cáfolja a fideszes propaganda személyével kapcsolatos hazugságait

 – írta bejegyzésében Magyar Péter.

Megy a szkanderezés az uniós posztokért, áradhat a Tisza

A választásokon kialakult erősorrend alapján a jobbközép pártokat magában foglaló Európai Néppárt (EPP) tagjai tölthetik be a legtöbb irányító posztot: a legnagyobb, 188 fős politikai csoportnak hét szakbizottsági elnöki és 28 alelnöki tisztség jut. Mivel a Tisza Párt hét képviselővel a néppárt hetedik legnagyobb nemzeti csoportja, joggal számíthat tisztségekre.

A Tisza Párt európai parlamenti képviselői akár egy szakbizottság elnöki pozícióját is sikerrel megpályázhatják, de egy vagy két szakbizottsági vagy delegációs alelnöki tisztségre mindenképpen igényt tarthatnak. A Fidesz és a KDNP 11 képviselője hétfő óta a Patrióták Európáért nevű radikális, populista frakció tagja, de mivel a kijelölt határidő után alakultak meg, a helyek elosztásánál elődjük létszámát vették számításba, így nekik csak két szakbizottsági elnöki és hét alelnöki tisztség jut.