Mielőtt megkezdené új megbízatását a NATO vezetőjeként, Mark Rutte máris átnéz néhány önéletrajzot azoktól, akik a potenciális helyettesei lehetnek. 

A jelenlegi helyettese, Mircea Geoana, aki 2019 óta tölti be a pozíciót, várhatóan lemond, hogy indulhasson a novemberi romániai elnökválasztáson – mondták NATO-tisztviselők a Polticonak.

Egy magas rangú nyugat-európai NATO-diplomata szerint a szövetségesek között általános konszenzus van abban, hogy egy kelet-európait kellene kinevezni Mark Rutte helyettesévé. 

A figyelem középpontjában két olyan esélyes kelet-európai nő áll, akik Észak-Macedóniából és Bulgáriából érkeztek.

A posztot könnyen lehet, hogy egy kelet-európai nő kapja

– mondta Oana Lungescu volt NATO-szóvivő a Politiconak.

A volt holland miniszterelnök október 2-án veszi át a NATO főtitkári pozíciót, egy olyan időszakban, amikor a katonai szövetség a keleti szárny megerősítésének sürgős feladatát tűzte ki célul, hogy megelőzze az esetleges orosz agressziót.

Németország például úgy becsüli, hogy Oroszország katonailag készen állhat arra, hogy öt-nyolc éven belül megtámadja a NATO-országokat, ha úgy dönt. Ez teszi fontossá a kremlinológia mély ismeretét, amikor Mark Rutte helyettesének kiválasztásáról van szó – hangsúlyozta a Politico.

Radmila Sekerinska észak-macedón volt védelmi miniszter neve egy NATO-diplomata és egy magas rangú NATO-tisztviselő szerint gyakran kerül említésre a pozícióval összefüggésben. Ha őt választják, ő lenne a valaha volt legmagasabb rangú NATO-tisztviselő a nyugat-balkáni régióból az Európai Unión kívülről. Az ország négy évvel ezelőtt csatlakozott a NATO-hoz, és Sekerinska kulcsszerepet játszott a tagságban.

A Nyugat-barát Sekerinska jelenleg az európai szintű Európai Szocialisták Pártjának alelnöke. Egy, az ukrajnai háborúról szóló interjúban visszautasította Oroszország azon állítását, hogy a NATO keleti terjeszkedése „baljós nyugati terv”.

Egy másik esélyes Bulgária korábbi miniszterelnök-helyettese és korábbi európai biztosa, Mariya Gabriel a Politiconak nyilatkozó tisztviselők szerint. 

A bolgár és az észak-macedón NATO-delegáció nem kommentálta a jelöléseket. A NATO nem kívánt nyilatkozni az értesülésekkel kapcsolatban a Politiconak. 

Bár a két balkáni jelöltet tartják a befutónak, vannak más javasolt jelöltek is, akiket Mark Rutte elé terjesztettek. Lettország volt miniszterelnöke, Krisjanis Kariņs, aki egykor Rutte állására pályázott, – egy névtelenséget kérő magas rangú lett tisztviselő szerint – most szívesen lenne a helyettese.