Ha valami bosszantó, az az egész napra törölközővel lefoglalt napozóágy, amely állandó konfliktusforrás a legtöbb nyaralóhelyen. A turisták már kora reggel sorban állnak, hogy aztán versenyt futhassanak a legkiválóbb helyekért. 

Aztán persze jön a vita és a tettlegességig fajuló agresszió.

A legutóbbi epizód a Kanári-szigeteki Fuerteventura egyik szállodájában történt, ahová egy  spanyol család ment nyaralni két kislányával. 

A kanári Diario de Avisos szerint az anya és a lányai ebéd után rögtön a medencéhez mentek, míg az apa a szobájába vonult vissza mit sem sejtve sziesztázni.

Amikor a nő leült egy szabad napozóágyra, két brit turista odalépett hozzá, és inzultálni kezdték.

Összekeverték a napágyakat, és azt hitték, hogy a szobájukkal szemben lévők az övék

– számolt be a nő.

Az egyik brit dühében felborított egy súlyos függőágyat, ami a nő lábára dőlt. A megrémült lányai WhatsAppon keresztül üzentek apjuknak:

Apu, gyere gyorsan, mert verik anyut

Amikor a férfi leért a medencéhez, a polgárőrség már a helyszínen volt.

A család szerint a szálloda egy szót sem szól és tétlenül szemlélte a külföldi turisták agresszív viselkedését. Az eset után a család kapcsolatba lépett az utazási irodával, és szállodát váltottak. Azt is bejelentették, hogy orvosi látleletet vetetnek az édesanyán, mivel azóta is fáj a lába és a gerince, továbbá feljelentést is tesznek a rendőrségen.

Sípszó, cetlis üzengetés, begyűjtés...

Persze számos hotel igyekszik lépéseket tenni az ilyen kínos helyzetek ellen. A brit Daily Mail szerint a Malaga melletti Costa del Solon található Estival szálloda már külön kéri a turistákat, hogy ne hagyjanak törölközőket és egyéb holmikat a szállodai napozóágyakon, ugyanis összeszedik azokat a nap folyamán.

A vezetőség az ilyen napozóágyakra cédulákat helyez, amelyeken figyelmeztetnek, hogy ha 45 perc múlva senki sem jelentkezik értük, a hátrahagyott tárgyakat begyűjtik. 

A kínos nyugágy- és törölközőverseny felvételei sorjáznak a közösségi oldalakon. Az egyiken például az látható, amikor a turisták nyolc óra előtt már felsorakoznak a medence mellett, majd a törölközőikkel megrohamozzák a napágyakat.

Akadnak, akik tovább finomították a módszert és már nem fáradnak a rohangálással: konkrétan az erkélyről vagy a lépcső tetejéről dobálják le a törölközőket az ágyakra – aztán visszafekszenek aludni.  

Ezen kívül mulatságos felvételek jelentek meg arról is, amikor a nyaralók sípszó után megkapják az engedélyt, lecsapnak az aznapi nyugágy-adagra. 

A hazautazó brit turisták közül sokan rémálomként élték meg a nyugágyháborút – amit a britek szerint a németek, a németek szerint viszont a britek csinálnak. 

A Bild című német lap arról cikkezett, hogy a brit turisták milyen kínosan viselkednek a területfoglalásnál. A Sun című brit lap azonban rögtön talált német turistákat, akik simán felveszik a versenyt velük.

A legnagyobb elszenvedőként a spanyolok természetesen magukat állítják be. 

Strandok éjszakája

Mivel épp a napozóágyak háborús szezonja uralja a kontinenst, a helyieknek saját kezükbe kellett venniük a dolgokat. Benidormban a helyiek már éjszaka felállítják a napernyőket a tengerparton, hogy lehessen hová feküdni másnap. 

A görög tengerpartokon pedig már valódi keresztes háborút hirdettek meg a brit turisták gócpontjai ellen,

és vállalták, hogy felveszik a harcot a strandok „visszaélésszerű megszállása” ellen.

A „törölközőmozgalom” Pároszból indult útjára ugyanis a helyiek ugyanis belefáradtak abba, hogy a turisták megkopasztására szakosodott agresszív napágyas vállalkozók miatt nem találnak már szabad helyet a strandokon.

Majdnem a járvány előtti szinten a légitársaságok teljesítménye, de az utasok többet fizetnek

Kezdenek a koronavírus-járvány előtti szintre visszatérni a légitársaságok, mind a bevétel, mind a teljesítmény terén. Azonban ez nem az utasforgalomnak, hanem annak köszönhető, hogy a jegyárak 40 százalékkal drágultak. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége szerint az áremelkedés a járvány okozta hirtelen leállásra vezethető vissza. Az ágazat szereplői remélik, hogy fokozatosan javulni fog a teljesítmény. Bővebben>>>