Az amerikai vállalat közölte, hogy 2027-ig tíz új termék jóváhagyására számít. A Moderna azonban azt is hozzátette, hogy néhány termékkel kapcsolatban szüneteltetni fogja a munkálatokat, másokat pedig teljesen ejteni fog, mivel a célja, hogy az új kutatási és fejlesztési kiadások terén lépést tudjanak tartani. 

A vállalat arra készül, hogy költségeit 2027-ig 3,6-3,8 milliárd dollár közötti összegre csökkenti, szemben az idei év végére várt 4,8 milliárd dollárral – írja a CNBC.

Vannak olyan kutatások, amelyeket teljesen leállítunk

– mondta Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy a vállalat látens termékportfolióját félre tette, amely a vírusok egy olyan kategóriájára utal, amelyek hosszabb ideig tartózkodnak a betegben anélkül, hogy tüneteket okoznának. Azonban később reaktiválódhatnak, és súlyos egészségügyi komplikációkat okozhatnak. 

Szintén csütörtökön a Moderna bejelentette, hogy a 18 és 59 év közötti, magas kockázatú felnőttek körében végzett, a légúti szinciális vírus elleni vakcina késői fázisú vizsgálatának eredményei pozitívak, és a tervek szerint még az idén benyújtja az engedély iránti kérelmet a vállalat erre a korcsoportra. A 65 éves és idősebb felnőttek számára kifejlesztett kísérleti önálló influenza elleni védőoltásról is pozitívan számoltak be.

A vállalat közölte, hogy jelenleg öt légúti megbetegedések elleni oltása van pozitív fázisú harmadik eredményekkel, és várhatóan még további három ilyen oltást nyújt be engedélyezésre idén. Ezek közé tartozik a Moderna  Covid és influenza elleni kombinált oltása is, amelyet várhatóan még az idén engedélyeztetni kezdenek az Egyesült Államokban. 

A Moderna öt nem légúti jellegű termékkel is rendelkezik a rák, a látens vírusok és a ritka betegségek területén, amelyekre 2027-ig megkaphatják az engedélyt a vállalat közleménye szerint. 

A cég 2025-re 2,5 és 3,5 milliárd dollár közötti bevételt vár. A Moderna 2026 és 2028 között az új termékek bevezetésével több mint 25 százalékos összetett éves növekedési ütemre számít.

Megvan, ki lehet az uniós vakcinabiznisz vesztese

Negyedéves eredményei közzététele alapján több mint 10 százalékot estek a Moderna részvényei. A vállalat csökkentette az egész évre vonatkozó értékesítési előrejelzéseit, részben azért, mert a Covid-vakcináikat nem tudják az unióban eladni.
Bővebben--->