Az orosz hadsereg által az Ukrajnából ellopott herszoni mosómedvének létrehoztak egy Telegram csatornát az oroszok, amelyen keresztül a hadseregnek gyűjtöttek drónokra és egyenruhára.

A mosómedvét 2022 novemberében vitték el az orosz csapatok, miközben épp Herszonból vonultak vissza. A mosómedvelopás momentumairól Oleg Zubkov, az orosz Tajgan oroszlánpark és a jaltai Szkazka állatkert vezetője közzé is egy videót a közösségi médiában, amelyen orosz egyenruhás emberek láthatók, amint mosómedvéket ragadnak meg a farkuknál fogva, majd egy szűk ketrecbe dobják az állatokat.

Azóta az egyik ellopott mosómedve az orosz ejtőernyősök szimbólumává vált: külön Telegram-csatornát hoztak létre számára, amelyen beszámol a fronton töltött életéről, illetve pénzt is gyűjt a katonák számára.

A fronton „harcoló” mosómedve kalandjait jelenleg 50 ezernél is több feliratkozó követi, miközben az orosz művészek egy köre és számos propagandista is előszeretettel használja fel az állatot a háború szimbólumaként.

Csak a csatorna elindításától számított első két hétben 1,2 millió rubel gyűlt össze a mosómedve buzdítására, azóta pedig összesen 30 millió rubel az orosz hadsereg és a helyi kórházak számára.

Tajgan oroszlánpark és a jaltai Szkazka állatkert vezetője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy az összes Herszonból hozott mosómedve náluk, a tajgai oroszlánparkban él: egyiket sem adta oda az ejtőernyősöknek.

(via Vazsnie Isztorij)