A nápolyi University of Campania kutatóinak vizsgálata során olyan zsírlerakódásokat vizsgáltak meg, amelyeket sebészetileg távolítottak el a páciensek érrendszeréről. Az eredmények alapján a vizsgálat személyek mintegy 60 százalékánál mutatták ki mikroműanyagok jelenlétét.

A beavatkozást olyanokon végezték el, akiknél fennált az agyi érkatasztrófa kialakulásának veszélye az artériás zsírlerakódások miatt. Így egy jövőbeli stroke kialakulását akarták megakadályozni. Az összes 257 kezeltet 34 hónapot át figyelték meg, az alanyok 60 százalékánál találtak az artéria falán polietilént, 10 százalékuknál pedig magukban a zsírcsomókban pedig polivinil-klorid (PVC) jelenlétét mutatták ki – írja a Zöld Pálya.

Az orvosok szerint mindez azért is aggasztó, mert a véráramon áthaladó részecskék több ponton is problémát okozhatnak a szervezet működésében. A kutatás eredményei alapján ráadásul négy és félszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek el stroke-ot vagy szívrohamot azok, akiknek a keringési rendszerében mikroműanyag volt kimutatható.

Itt lehet a megoldás az életveszélyes anyagok kiszűrésére

Életmentő, de legalábbis rendkívül hasznos lehet az indiai kutatók legújabb fejlesztése, ami korunk egyik legnagyobb problémát jelentő szennyezésével, a mikroműanyagokkal számolna le.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.