A világ legnagyobb gazdaságába irányuló német import és export január és június között összesen mintegy 127 milliárd eurót tett ki, míg Kína esetében ez a szám 122 milliárd euró volt – derül ki a Reuters adataiból. 

Az Egyesült Államok már az első negyedévben megelőzte Kínát, miután 2023 után már nyolcadik éve zsinórban Kína maradt Németország első számú partnere, néhány százmillióval.

Az elmozdulásra akkor került sor, amikor Németország politikai nézeteltérésekre hivatkozva közölte, hogy csökkenteni akarja Kínával szembeni kitettségét, és tisztességtelen gyakorlatokkal vádolja Pekinget, bár a politikai lépéseket illetően homályosan fogalmazott – írja a Reuters

Lola Machleid, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHK) külkereskedelmi szakértője a Reutersnek elmondta, hogy az amerikai gazdaság rugalmassága hozzájárult a német export fellendítéséhez. Összességében az Egyesült Államokba irányuló német export 3,3 százalékkal, közel 81 milliárd euróra nőtt a hat hónap alatt, míg a Kínával folytatott üzlet közel 3 százalékkal, alig több mint 48 milliárd euróra csökkent.

A Kínából származó import közel 8 százalékkal 73,5 milliárd euróra csökkent, míg az amerikai import 3,4 százalékkal 46,1 milliárd euróra esett vissza, amihez az energiahordozók szállítása járult hozzá. 

Tekintettel a jelenlegi geopolitikai bizonytalanságokra és a bizonytalan további gazdasági fejlődésre, nemcsak az Egyesült Államokban és Kínában, hanem itthon is, nehéz megjósolni, hogy a fej-fej mellett haladó verseny hogyan fog tovább alakulni

– mondta Machleid.

A német gondolkodás nem sokkal tér el a magyartól 

Az idei tusványosi beszédében Orbán Viktor is világrendváltozást emlegetett. Míg tavaly a miniszterelnök még arról beszélt, hogy az egyeduralkodó Amerika lassan kénytelen megosztani szuperhatalmi státuszát Kínával, szombaton már azt mondta,

ha Donald Trump próbálkozásai nem jönnek be megválasztása esetén, az USA végleg elveszíti világelsőségét. 

A kormányfő víziója egy nagyvolumenű világrendváltozás, aminek következményeként Ázsia lesz a világ egyik központja, Európa pedig skanzenné válik, ha nem száll be a versenybe. Ráadásul komoly mínuszból indulunk, mint a Financial Times hasábjain korábban a kormányfő rámutatott: az EU versenyképességének romlása az elmúlt évtizedekben mind szélesebb körű folyamattá vált.