Az új állampolgársági törvény rövidebb várakozási idővel és mindenki számára elérhető kettős állampolgársággal a héten lépett hatályba. A honosítási hatóságokhoz hetek óta számos megkeresés érkezik a jelzőlámpa-koalíció új migrációs politikájának e központi elemével kapcsolatban. Ez derült ki a Német Sajtóügynökség felméréséből, amelyet a tartományi kormányok és a városi önkormányzatok körében végzett.

A honosítási kérelmek számának várható növekedésével való megbirkózás érdekében elsősorban az eljárás digitalizálására összpontosítanak. A CDU/CSU vissza akarja fordítani a reformot, amennyiben a Bundestagban kialakult többségi helyzet ezt a következő választások után lehetővé teszi – írja a Die Welt.

Az új szövetségi állampolgársági törvény tavaszi hatályba lépésével 2024-ben várhatóan ismét jelentősen emelkedik a honosítási kérelmek és a honosítások száma

– mondta Annette Kindel, a hamburgi migrációs hivatal vezetője. Tavaly 7537-en váltak német állampolgárrá a városban. Az idei év első öt hónapjában 3128 honosítás történt Hamburgban.
A belügyi szenátor szóvivője szerint a brémai migrációs hivatalhoz számos megkeresés érkezett az új szabályozással kapcsolatban, különösen a kettős állampolgárság kérdésében. Ezért feltételezhető, hogy az év második felében jelentősen megnő a kérelmek száma.

Bajorországban 2023-ban több mint 36 ezer személyt honosítottak, szemben az előző évi mintegy 28 000 honosítással. Az idei év első négy hónapjában Bajorországban mintegy 14 500 honosítás történt.

A megnövekedett kereslet egyik fő oka a 2015 óta tartó magas menekültlétszám 

– mondta a bajor belügyminisztérium szóvivője. Mivel az új jogi helyzet miatt további növekedés várható, a honosítási hatóságok munkatársait arra ösztönzik, hogy minden lehetőséget használjanak ki az eljárás egyszerűsítésére.

„A honosítások növekvő száma miatt az elmúlt években jelentősen megnövelték a személyzet létszámát” – számol be Magdeburg városának szóvivője. Szász-Anhalt tartományi fővárosában jelenleg a procedúra digitalizálásán dolgoznak, hogy csökkentsék a meglévő személyzet munkaterhelését.