Berlinben mutatták be kedden azokat az eredményeket, miszerint nagy meglepetésre derült fény a 2022-es népszámláláson: Németország lakossága az elmúlt években kevésbé nőtt, mint azt korábban feltételezték. 

A Die Welt beszámolója szerint 2022. május 15-én körülbelül 82,7 millió ember élt Németországban, ami körülbelül 1,4 millióval kevesebb, mint amennyit korábban feltételeztek – magyarázta a Szövetségi Statisztikai Hivatal elnöke, Ruth Brand. 

A LAKOSSÁG SZÁMA 2011 ÓTA 2,5 MILLIÓ FŐVEL EMELKEDETT.

A népszámlálás kitér Németország mind a 10 786 településének lakossági adataira, és kiderül, hogy ezen közösségek 56 százalékában legalább egy százalékkal kevesebben éltek 2022. május 15-én, mint korábban. 

MÁSUTT AZONBAN A BEL- ÉS KÜLFÖLDRŐL ÉRKEZŐ BEVÁNDORLÁS OKOZZA A NÉPESSÉG NÖVEKEDÉSÉT.

Köln, a meglepetések városa

Különösen nagy volt az eltérés a korábbi feltételezésekhez képest Köln esetében, ahol 5,6 százalékkal kevesebben éltek a vártnál a jelentés időpontjában. Köln azonban továbbra is milliós város marad – mondta Thomas Gößl, a Bajor Állami Statisztikai Hivatal elnöke.

Jelentősek az eltérések a külföldi lakosság körében

A 2022-es népszámlálás szerint 

2022. MÁJUS 15-ÉN KÖRÜLBELÜL 10,9 MILLIÓ KÜLFÖLDI ÉLT NÉMETORSZÁGBAN, 

ami csaknem egymillióval kevesebb, mint amennyit korábban hivatalosan jelentettek. A különbség egyik oka, hogy egyes külföldiek nem iratkoztak fel Németországban, például ha külföldön töltik  nyugdíjas éveiket. 

Összességében a 2015-ös menekülthullám óta olyan jelentős a népességmobilitás, amit nem könnyű feltérképezni

– közölte a Bajor Állami Statisztikai Hivatal elnöke.

Az ukránok is megjelentek

Az Ukrajnából érkező menekültek egy része már tükröződik a német statisztikákban, de Németországban csak az érkezés után három hónappal kell bejelentkezni a lakossági hivatalba, így a 2022-es népszámlálás ilyen szempontból még nem szolgál sok információval.