Csütörtökön felgyújtották Holger Hentschel, az AfD szászországi tartományi képviselőjének két autóját, a helyi rendőrség politikai indíttatású támadás gyanúja miatt indított nyomozást. A párt egy brémai politikusának járművét szintén tönkretették.

A német Állami Bűnügyi Hivatal (LKA) tájékoztatása szerint hajnali 1 óra 15 perckor gyújtották fel Holger Hentschel családi háza előtt parkoló járművét, ám a mellette álló személyautóra is átterjedt a tűz. A kár értékét 10 000 euróra becsülikírja a Die Welt.

A lipcsei ügyészség szándékos gyújtogatás gyanúja miatt indított nyomozást, a rendőrség közleménye szerint nem zárható ki a politikai motiváció. 

A szélsőbalt vádolják

A szászországi AfD szerint az elkövetők szélsőbaloldali körökhöz köthetők.

A radikális jobboldali párt helyzetértékelése alapján Holger Hentschelt megakarták félemlíteni, mivel ő az egyik leghangosabb ellenzője, hogy egy újabb menekültközpontot építsenek Lipcse Thekla nevű városrészében.

Jörg Urban, az AfD szászországi frakcióvezetője az incidens kapcsán elmondta:

mint tudjuk, ez a gyújtogatás nem az első és nem a második gyújtogatás az AfD képviselői ellen. Ez egy újabb jelzés arra, hogy kik veszélyeztetik valójában a demokráciát.

A párt képviselője hangsúlyozta, hogy politikai vitát érvekkel kell lefolytatni és az „AfD a békés diskurzust képviseli”.

A jobboldali párt egy brémai politikusának járművét is megkárosították, az állambiztonsági szolgálat ebben az esetben is politikai indíttatású bűncselekmény gyanúja miatt indított nyomozást.