Kedden jelentette be Friedrich Merz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője,  hogy ő indul a konzervatívok (CDU/CSU szövetség) kancellárjelöltjeként a jövő évi németországi szövetségi választásokon.

Az aktuális közvélemény-kutatási eredmények szerint  32 százalékra mért konzervatívok a legnépszerűbbek a német politikai palettán.

Migrációs politika 

Merz 2022-es pártelnöki kinevezése egy migrációval szemben kritikus álláspont felé mozdította a  CDU-t, szemben Merkel éra liberálisabb attitűdjével. Ennek szellemében a Kereszténydemokrata Unió vezetője többször kritizált a jelenleg regnáló, Olaf Scholz vezette kabinetet a túlságosan enyhe bevándorlási politikáért – írja a Politico.

Merz kedden Markus Söder bajor miniszterelnökkel, a CDU testvérpártjának, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a vezetőjével együtt jelent meg. Söder korábban többször csalódottságának adott hangot a CDU Merkel vezetése alatt folytatott, megengedőbb migrációs politikájával kapcsolatban. A pártvezető aláhúzta:

A CDU alapvető átrendeződése a migráció kérdésében begyógyította a CDU és a CSU közötti sebet.

Félnek a szélsőségtől

A CDU-CSU kancellárjelöltje kiemelte: a szélsőségek visszaszorításra szempontjából is kiemelt fontossággal bír a centrista konzervatív politika sikere. Idén ősszel, a fennállása óta először nyert tartományi választást – az országos felmérések szerint 19 százalékkal a második helyen álló –  szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AFD).

A jövő évi voksolásra egyelőre esélytelenül ráforduló – a balközép Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a fiskálisan konzervatív Szabad Demokrata Párt (FDP) alkotta – kormánykoalíciót már többen távozásra szólították fel a kudarcosan végződő türingiai és szászországi tartományi választásokat követően.

Lefőtt a kávé Németországban: elfordultak a választók, a kancellár pakolhat?

Ajtót mutatnak Olaf Scholz kormányának a németek – összességében így értékeli a sajtó a vasárnapi tartományi választások eredményeit Németországban, ahol történelmi sikert ért el a jobboldali populista AfD párt.