Nicaraguában újabb 1500 civilszervezetet tiltott be hétfőn a kormány, törvénysértéssel vádolva őket – derül ki az erről szóló belügyminisztériumi rendeletben, amelyet a latin-amerikai ország hivatalos lapjában tettek közzé hétfőn.

Az intézkedés része a Daniel Ortega elnökkel „ellenséges” – javarészt vallási – szervezetekkel szembeni hatósági fellépésnek, amelynek keretében az érintett szervezetek vagyonát is elkobozták.

„Nem teljesítették kötelezettségeiket”

– idézi a távirati iroda a belügyi tárca hivatalos indoklását, amely szerint

a szervezetek nem tettek eleget olyan pénzügyi kötelezettségeiknek, mint például a kapott adományokra vonatkozó információk közzététele.

A nicaraguai civilszervezetek és a katolikus egyház is évek óta arra panaszkodnak, hogy Daniel Ortega kormánya üldözi őket. Ortega állítása szerint a 2018-as kormányellenes tömegtüntetéseket az Egyesült Államok finanszírozta, hogy államcsínyt hajtsanak végre az országban. Emellett kitart azon álláspontja mellett, hogy a katolikus egyház támogatta a megmozdulásokat.

A hatóságok azóta több mint ötezer civilszervezetet, magánegyetemeket, pártokat és sajtóorgánumokat tiltottak be. Ezen túl ellenzéki vezetőket és katolikus papokat vettek őrizetbe, illetve utasítottak ki az országból.