A felülvizsgálat a brit versenyfelügyelet bejelentését követően született meg, amely sürgős vizsgálatot rendelt el az Oasis koncertjegyek körüli problémákkal kapcsolatban. Az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja a Ticketmaster azon jogát, amely a keresletre hivatkozva irreális árakat állapított meg – írja a The Guardian.

Az amerikai tulajdonban lévő jegyértékesítő óriáscéget értesítették, hogy megsérthette az Egyesült Királyságban és Európában érvényben lévő törvényeket, amiért 135 fontról (70 ezer forint) 350 fontra (140 ezer forint) emelték a manchesteri banda koncertjegyeinek árát.

A Ticketmaster a „dinamikus árazását” a légitársaságokhoz és a szállodákhoz hasonlította, amelyek a kereslet alapján növelik a költségeket, és azt mondta, hogy az árakat a művészek és menedzsmentjük határozzák meg.

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága (CMA) kedden közölte, hogy sürgősen felülvizsgálja a kialakult helyzetet, miután az Oasis-rajongók kritizálni kezdték a jegyárak irreális inflációját. 

A fogyasztóvédelmi törvények megkövetelik a vállalkozásoktól, hogy tisztességesen és átláthatóan járjanak el a fogyasztókkal szemben, és a vállalkozásoknak világos és pontos tájékoztatást kell adniuk az emberek által fizetendő árról. Ennek elmulasztása a törvényt sértheti.

Az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok „alkalmassági ellenőrzése” keretében vizsgálja a gyakorlatot, amelyet a következő hónapokban közzé fog tenni.

A Ticketmaster UK webhelyen több mint 260 000 ember várakozik az online sorban az Oasis reunion turnéjegyeire 2024. augusztus 31-én
A Ticketmaster UK webhelyen több mint 260 000 ember várakozik az online sorban az Oasis reunion turnéjegyeire 2024. augusztus 31-én
Kép: Getty Images / SOPA / LightRocket / Vuk Valcic

szóvivő hozzátette, hogy bár maga a gyakorlat nem jogellenes, az alkalmazás módja sértheti az uniós irányelveket – például ha egy termék árát azután emelik meg, hogy a fogyasztó már az online kosárba tette a jegyet.

Az is problémát jelenthet, hogy ha a jegyértékesítő weboldalak nem adták meg a rajongóknak a szükséges információkat az általuk kínált jegyekről, mielőtt megvásárolták volna azokat.

Akkora lett az Oasis-balhé, hogy a miniszterelnöknek kell rendet tennie

Figyelmeztetést adott ki az Oasis együttes, hogy ne adjanak tovább jegyeket a napokban meghirdetett turnéjukra, miután kiderült, hogy már az előértékesítést követően negyvenszeres áron kínáltak állójegyeket. Bővebben--->