Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást és most itt vagyunk. Nagyon izgatottan állunk ez előtt a kaland előtt –  mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján a párizsi Kongresszusi Palotában kialakított sajtóközpontban.

Hozzátette: a francia főváros harmadszor házigazdája az olimpiának, és emlékeztetett arra is, hogy a korábbi játékokhoz képest felére csökkentik a multisportesemény karbonlábnyomát. Emlékeztetett rá, hogy a létesítmények 95 százaléka már a játékok előtt megvolt.

Készen állunk, a célegyenesben vagyunk

– Tony Estanguet, aki arról is beszélt, hogy vasárnap este már 4400 sportoló lesz az olimpiai faluban. Ők és a hivatalos kísérőik olyan épületekben laknak a játékok alatt, melyekben később 6000 ember talál majd otthonra.

A szlalom kenuban háromszoros olimpiai bajnok elnök azt is megemlítette, hogy 84 céggel kötöttek partneri szerződést, a szervezőbizottságban jelenleg több mint 4000-en dolgoznak, önkéntesnek pedig 155 országból érkeztek közreműködők.

Tony Estanguet
Tony Estanguet

Szóba került a Szajna vizének minősége és a vízhozam is, mivel a folyóban rendezik a nyíltvízi úszók versenyeit és a triatlonosok úszószámát. Mint mondta, a szakemberek e tekintetben derűlátók, mert a mérések hetek óta megfelelő értékeket hoznak és az előrejelzések alapján nem tartanak attól sem, hogy veszélyesen emelkedne a vízállás.

A jegyeladásokat illetően elhangzott, hogy eddig 8,8 millió belépőt értékesítettek, ami rekordnak számít, de naponta újakat tesznek elérhetővé a tickets.paris2024.org oldalon.

A pénteken sorra kerülő megnyitóval kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy a Szajna felső rakpartjáról 220 ezren ingyen tekinthetik meg a sportolók felvonulását, míg az alsó rakpartokon 100 ezer fizetős hely van. Kérdésre válaszolva közölte, utóbbiakra a legfrissebb adatok szerint még 4000 jegy volt elérhető.

Azt nem tudta megmondani, pontosan hány sportoló lesz majd ott a Szajnán, ugyanakkor jelezte: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság összesítése szerint mindegyik delegáció fel akar vonulni.

(via MTI)