„Ideológiai megtisztuláson” esnek át Phenjanban az észak-koreai asztaliteniszezők, akik meggondolatlanul Sin Jubinnal, a pingpong dél-koreai csillagával és más érmesekkel készítettek közös fotót a párizsi olimpián – írja az Index.

A július 30-án készült fényképet történelmi szelfinek nevezték, ezen történtek fényében utazott haza az észak-koreai pingpong válogatott, amikor megtudták, hogy ideológiai vizsgálaton esnek át.

A portál szerint

ennek elsődleges oka, hogy mosolyogni látták őket az ellenségnek tartott dél-koreai asztaliteniszezők mellett.

Az úgynevezett „ideológiai értékelés” szabványos eljárás minden olyan észak-koreai esetében, aki külföldön a nem kommunista kultúra kihívásainak volt kitéve. Kockázatot jelent önmagában a külföldi látogatás is, kivált nem kommunista országban. Nem enyhítő körülmény, hogy a kommunista országok száma az 1990-es évek óta folyamatosan csökken.

Arról is írnak, hogy az ideológiai értékelés, majd az azt követő megtisztulás abban a pillanatban kezdődik, amint valaki hazaér külföldről.

A cél a mielőbbi detoxikáció, a gyors méregtelenítés.

A nemzetközi versenyekről hazatérő észak-koreai sportolókat először a munkapárt központi bizottsága, aztán a sportminisztérium, végül maga a csapat világítja át.

Ilyenkor elvárják tőlük, hogy nyilvánosan kritizálják először társaikat, majd adjanak számot saját viselkedésükről.

A másokkal kapcsolatba kerülő versenyzőknek, kivált azoknak, akik boldogan szelfiztek, erős megbánást kell tanúsítaniuk az önkritika során, mert csak így kerülhetik el a politikai vagy adminisztratív büntetést.