Az olimpia szervezői szerint az olimpiai faluból több mint 30 ezer tonna ételmaradékot juttattak el párizsi élelmiszerbankok számára, ezzel is hozzájárulva a hulladék mennyiségének csökkentéséhez, valamint a fenntarthatósági célok megvalósításához.

„Ez része annak az örökségnek, amelyen a kezdetek óta dolgozunk” – mondta az Euronewsnak Georgina Grenon, aki a párizsi játékok azon törekvéséért felelős, hogy felére csökkentsék az olimpia karbonlábnyomát a 2012-es londoni és a 2016-os rióihoz képest.

A szervezők igyekeztek csökkenteni az élelmiszerpazarlást már az étlapok összeállítása során is, illetve a játékok ideje alatt három csoporttal kötöttek megállapodást az el nem fogyasztott élelmiszerek összegyűjtéséről és újraosztásáról.

A játékok ideje alatt naponta körülbelül 40 ezer adag ételt szolgálnak fel sportolók ezreinek az olimpiai faluban.

Valerie de Margerie a Le Chainon Manquant nevű szervezetet vezeti, amely az olimpiai helyszínekről kap élelmiszert. Az adományok egy sürgető szükségletet segítenek kielégíteni, mivel Franciaországban 10 millió embernek nem jut elegendő élelemhez, miközben az ország évente 10 millió tonna élelmiszert pazarol el.

Különleges intézkedések sújtják az olimpia alatt a párizsiakat

Nemcsak általános szabályokat vezettek be, hanem egyénekre szabott korlátozásokkal is élnek a hatóságok az olimpiai játékok biztonsága érdekében.