Mark Rutte lesz a soron következő NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagja egyetértett abban, hogy ő legyen Jens Stoltenberg utódja.

Kedden Magyarország és Szlovákia megerősítette, hogy Mark Ruttét támogatják a poszt betöltésében, csütörtökön pedig Románia is beállt a sorba. Klaus Johannis román elnök visszalépett a jelöltségtől.

Mark Rutte októberben, egy meglehetősen kritikus időszakban veszi át a NATO vezetését, alig egy hónappal az amerikai elnökválasztások előtt. A politikus korábban 14 éven át volt Hollandia miniszterelnöke. A lap szerint azonban ez idő alatt folyamatosan elmulasztotta a holland védelmi kiadásokat a NATO által kitűzött, a GDP 2 százalékában meghatározott szintre emelni.

A Politico szerint egyes bennfentesek Ruttét „Trump-suttogónak“ tartják, mert állítólag képes volt alkut kötni különböző hátterű politikusokkal, és még a korábbi amerikai elnök dicséretét is kivívta.

Mark Rutte tavaly november óta kampányol a főtitkári pozícióért, ugyanakkor többen is bírálták őt amiatt, hogy nem volt elég aktív a kelet-európai országok támogatásának megszerzésében, akik megkérdőjelezték, hogy 2014 előtt támogatta az Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítését.

A hollandoknak fél év kellett a kormányalakításhoz

Megállapodás született az új holland koalíciós kormány létrehozásáról.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→