A geilenkircheni NATO-légitámaszpont ellen irányuló orosz szabotázsakció lehetséges fenyegetéséről szóló hírszerzési értesülések miatt a múlt héten ideiglenesen megemelték a biztonsági szintet – jelentette hétfőn a dpa német sajtóügynökség német biztonsági forrásokra hivatkozva.

Egy külföldi hírszerző szolgálat „komoly jelzést” adott egy, a NATO-bázis elleni, valószínűleg drónok bevetésével járó orosz szabotázsakció előkészítő akcióiról – írta a Politico. A nyugati védelmi szövetség észak-rajna-vesztfáliai légi támaszpontján a pénteki nap nagy részében a második legmagasabb biztonsági szintet léptették életbe.

Az információ kézhezvételét követően az összes nem létfontosságú munkát végző személyt hazaküldték, hogy minimalizálják a lehetséges kockázatot, de a légiforgalmat nem zavarták meg, az továbbra is normálisan működött. Mivel a légibázison nem történt semmilyen incidens, a biztonsági szintet péntek délután a korábbi szintre csökkentették. 

Mintegy 1600 ember dolgozik a légibázison, amely jelenleg elsősorban a NATO keleti hadszínterének légtérellenőrzésére használt speciális repülőgépeket állomásoztat 

–  közölte a védelmi szövetség szóvivője. A bázis radarja több mint 400 kilométeres távolságban képes más repülőgépek lokalizálására és azonosítására.

Szabotázsfenyegetések sorozata

A riasztási fokozat emelése a közelmúltban Németországban történt szabotázsfenyegetések sorozatát követi. Két héttel ezelőtt a geilenkircheni bázist és egy másik, a kölni repülőtér közelében lévő katonai bázist ideiglenesen lezárták, mivel a hatóságok egy lehetséges vízellátási szabotázs ügyében nyomoztak. A Köln-Wahn légi bázis a Németországban kiképzett ukrán katonák egyik fő közlekedési csomópontja.

Korábban, júniusban orosz szabotőrök felgyújtották a Diehl védelmi vállalat egyik berlini fémgyárát. Nyugati biztonsági tisztviselők szerint a szabotőrök célja az volt, hogy megzavarják az Ukrajnába irányuló kritikus fegyver- és lőszerszállítmányokat.

Óriási befektetésre készül a német kormány, ők nem repteret vesznek

Az Olaf Scholz vezette kabinet többségi tulajdont szerezhet a világ egyik vezető sétahajóépítő vállalatában, a pénzügyi nehézségekkel küzdő Meyer Werftben.

A részletekről ITT írtunk bővebben.