A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség számos incidenst jelentett az időszakos katonai tevékenységet követően – írja a Euronews.

A Biztonsági Tanács ülésén az  ENSZ Politikai Ügyek Minisztériumának Európáért, Közép-Ázsiáért és Amerikáért felelős főtitkár-helyettese, Miroslav Jenca állítása szerint fokozódnak a nukleáris biztonsággal és védelemmel kapcsolatos aggodalmak az oroszországi kurszki atomerőmű régiójában. Augusztusban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is beszámolt az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű nukleáris biztonsági helyzetének romlásáról. 

Oroszország ezzel egy időben folytatta a támadást, több tucat rakétát és drónt kilőve az ukrajnai célpontokra, ezzel elérve az elmúlt hetek legintenzívebb támadását. 

Volodimir  Zelenszkij ukrán elnök hozzátette, továbbra is fennáll a rendkívüli helyzet Pokrovszk környékén és a donyecki régió más területein, mivel ezekben a régiókban összpontosulnak az orosz erők leginkább.

Zelenszkij elnök ismét felszólította Ukrajna szövetségeseit, hogy fontolják meg a nagy hatótávolságú  fegyverek használatára vonatkozó korlátozások feloldását.

Kurszknál megcélozták, és el is találták az orosz medve Achilles-sarkát

A kurszki offenzíva korai sikerei arra utalnak, hogy az Ukrán Fegyveres Erők jelentősen javítottak a műveleti képességeken, ami kulcsfontosságúnak bizonyulhat. Jójárt Krisztián, a John Lukacs Intézet kutatója szerint ez a művelet elsősorban információs és pszichológiai szempontból fontos.
Bővebben--->