Oroszország további 25 százalékkal emeli a védelmi költségvetést, eközben Vlagyimir Putyin álláspontja változatlan. Folytatja a háborús erőfeszítéseket Ukrajnában, és tovább fokozza a Nyugattal való szembenállást – írja a The Guardian.

A legutóbbi tervezett kiadásnövelés 2025-re 13,5 milliárd rubelre (52 milliárd forint) emeli  Oroszország védelmi költségvetését – derül ki a parlament honlapján hétfőn közzétett költségvetési tervezetből. 

Ez mintegy 3 milliárd rubellel több, mint az idén védelmi célokra elkülönített összeg, amely már eddig is rekordnak számított.

A védelmi és biztonsági  kiadások együttesen Oroszország teljes kormányzati kiadásainak mintegy 40 százalékát, azaz 41,5 milliárd rubelt tesznek majd ki 2025-ben.

A 2025-ös költségvetési tervezet azt sugallja, hogy Putyin elfogadta a közgazdászok által „katonai keynesianizmusnak” nevezett elképzelést, amelyet a katonai kiadások jelentős növekedése jellemez, ami táplálta az ukrajnai háborút, serkentette a fogyasztói kiadások fellendülését és felhajtotta az inflációt. 

Ez a növekedés megerősíti, hogy a gazdaság háborús alapokon fekszik, és még ha az ukrajnai háború hamarosan véget is ér, a pénznek a hadseregbe és a felduzzadt védelmi szektorba való irányítása továbbra is elsődleges prioritás marad. Egyértelmű, hogy a katonai és biztonsági kiadások meghaladják majd az oktatásra, az egészségügyre, a szociálpolitikára és a nemzetgazdaságra fordított együttes kiadásokat

 – írja a Bell című orosz gazdasági lap.

A költségvetési tervezet szerint a szociális kiadások várhatóan 16 százalékkal csökkennek, az idei 7,7 milliárdról 6,5 milliárd rubelre.

Elemzők szerint azonban Oroszország hosszú távú gazdasági kilátásai sokkal borúsabbak, mint az invázió előtt voltak.

Kreml Kína és más piacok felé való fordulása, a szankciók felszámolása és más kerülőutak nem pótolhatják a nyugati piacokhoz vagy technológiához való közvetlen hozzáférést.

Az orosz katonai kiadások fellendülése miatt az infláció is megugrott, ami arra kényszerítette a központi bankot, hogy emelje a hitelköltségeket, miközben az ország jelentős munkaerőhiánnyal is küzd. Eközben Moszkva költségvetési és fizikai erőforrásai a hadseregbe ömlenek.

Putyin már világuralmi terveken gondolkodhat

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az egyre inkább felőrlővé váló ukrajnai háború után valóban megáll-e Európa kapuja előtt az orosz hadsereg, vagy sem.
Bővebben--->