„Elsődleges szempontunk a madridiak testi épsége és biztonsága. Visszavonjuk a rollerekkel kereskedő cégek engedélyét a város utcáin” – mondta Jose Luis Martinez-Almeida polgármester az X-en közzétett üzenetében, miután a városvezetés bejelentette az intézkedést. A rollereket bérlő cégek nem teljesítették a követelményeket, beleértve a város egész területén történő szolgáltatás nyújtását, miközben nem rendelkeznek biztosítási fedezettel és olyan technológiákkal, amelyek megakadályozzák a rollerek közlekedését vagy tiltott területeken való parkolását – áll a helyi önkormányzat közleményében.

A párizsi választók tavaly népszavazáson döntöttek a megosztott elektromos rollerek városszerte történő betiltásáról a rollerekkel kapcsolatos balesetek miatt. Ezzel támogatták a városi tisztviselőket, akik csalódásként élték meg, hogy az üzemeltetők a közterületet használják – írja a Bloomberg

A szavazással a francia főváros lett a legnagyobb város, amelyik kiszorította a bérelhető rollerek üzemeltetőit. 

A melbourne-i városi tanács a múlt hónapban szavazott arról, hogy betiltja őket a központi üzleti negyedben, mondván, hogy veszélyt jelentenek a közbiztonságra.

Madrid tavaly hároméves szerződést kötött a Lime, a Dott és a Tier Mobility cégekkel, hogy legfeljebb 6000 rollert kínáljanak a városban, de a három cégnek most távoznia kell. A kormány szerint a városban a rollerek bérlésével kapcsolatos egyik fő probléma a nem engedélyezett helyeken történő szabálytalan parkolás volt.

A Lime nem ért egyet a madridi kormány döntésével, és fellebbezni fog, miután megkapta a hivatalos értesítést – áll a cég közleményében. A Dott nem kívánt nyilatkozni.