A körülbelül 17 ezer sportoló, a szervezők, a kiszolgáló és egyéb személyzet, technikai csapat, illetve a több százezer, helyszínre érkező szurkoló hatalmas kihívás elé állítja a francia fővárost, beleértve a telekommunikációs infrastruktúrákat is.

A mobilhálózatokat üzemeltető cégek Achilles-sarka ugyanis a kis területre összpontosuló nagy tömeg (azaz fejenként jellemzően legalább egy aktívan használt okostelefon), márpedig egy olimpia esetében ez a szituáció papírformának számít – írja a hwsw.hu.

Az óriási forgalom lebonyolítása az 5G-s hálózatokon áll vagy bukik, amelyek a Speedtest.net internetes sebességmérő oldal adatvizualizációja szerint elég jól lefedik Párizst. Ezzel együtt is elképzelhető persze, hogy egyes helyszíneken csak 4G-szolgáltatást használhatnak majd a nézők, akik remélhetőleg nem élőznek majd túl sokat, ellenkező esetben az eseti kapacitásbővítés sem lesz elég az ügyfelek megfelelő minőségű kiszolgálására.

Egy tavalyi felmérés szerint a legnagyobb átlagos le- és feltöltési sebességet országosan a helyi piacvezetőnek számító Orange hálózatán lehetett elérni (augusztustól október végéig). A Párizsba érkezőknek azt javasolják, hogy szerezzenek be egy helyi eldobható (adat)SIM-et. Erre azért lehet szükség, mivel a roaming ügyfelek megfelelő kiszolgálása egy átlagos turistaszezonban is sokszor problematikus lehet.