Augusztus 4-én a koszovói Pristinában letartóztattak egy 34 éves hamisítót, aki állítólag több százezer 2 eurós érmét gyártott az elmúlt két évben. Letartóztatása a koszovói és a macedón hatóságok több hónapos aprólékos munkájának eredménye az Europol és az Eurojust támogatásával.

Észak-Macedóniában egyidejűleg több helyszínen is házkutatást tartottak, ahol hamis pénz előállítására szolgáló gépeket, több ezer összeállított érmét, gyűrűket és magtömböket foglaltak le.

A letartóztatott személyt az észak-macedóniai belügyminisztérium egyik alkalmazottjaként azonosították. A hatóságok összehangolt hírszerzési információcsere révén szereztek tudomást a gyanúsított tevékenységéről.

Az Eurojustnál közös nyomozócsoportot hoztak létre a Koszovói Köztársaság Különleges Ügyészsége és a szkopjei Alapügyészség között, az Eurojustnál működő Nyugat-Balkáni Büntetőjogi Projekt támogatásával. Az Europol támogatása kulcsfontosságú volt ebben a műveletben, mivel kritikus hírszerzési elemzést, operatív koordinációt és technikai segítséget nyújtott a gyanúsított sikeres elfogásához.

A házkutatások során lefoglalt érméket tovább vizsgálják, összehasonlítva azokat a forgalomból már kivont érmékkel, hogy felmérjék a gyártás valós nagyságrendjét. Az Europol kulcsszerepet játszik az euróövezet pénzneme integritásának megőrzésében.

A hírszerzési és operatív támogatás központjaként az Europol koordinálja a tagállamok közötti erőfeszítéseket a pénzhamisító hálózatok felderítése, kivizsgálása és felszámolása érdekében. A hatóság megkönnyíti a kritikus információk cseréjét, és fejlett technológiai eszközöket alkalmaz a hamisítási tevékenységek nyomon követésére és elemzésére.