Múlt héten merült fel a lehetősége annak, hogy a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kiválik az Európai Parlament jobboldali frakciójából, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) szövetségéből az Olaszország Fivéreivel való nézeteltérései miatt. Ennek ellenére az ECR alapuló ülésén mégis megerősítették maradásukat a Giorgia Meloni miniszterelnök-vezette populista pártcsaládban – írja az Euronews.

A kiválás lehetőségét többek között az Orbán Viktor által alapítani kívánt új parlamenti frakció, a Patrióták Európáért megjelenése idézte elő, ami az Osztrák Szabadságpártnak, a cseh ANO pártnak, illetve portugál Chegának adna otthont, a német AfD pedig fontolgatja a csatlakozást.

A szövetség célja a kiáltványuk szerint az, hogy a veszélyben lévő szuverenista és hazafias érdekek védelméért küzdjenek Európán belül, és megakadályozzák az unió által preferált „szuperállam” megszületését. Nézeteiket tekintve mindannyian kritikusak az unió migrációs politikájával, zöld megállapodásával, illetve az Ukrajnának szánt segélyezésekkel szemben is.

Ebbe a képbe illett volna a PiS ideológiája is. Mateusz Morawiecki, Lengyelország volt miniszterelnöke egy interjúban azt mondta, hogy a PiS távozásának valószínűsége 50-50 százalék. „Mindkét irányban kísértésnek vagyunk kitéve" – nyilatkozta a Politico Europe-nak, utalva Orbán új kezdeményezésére. 

Ugyanakkor az ECR szerdai alakuló gyűlésén, Giorgia Meloni megkönnyebbülésére bejelentették, hogy továbbra is oszlopos tagjai maradnak a konzervatívoknak.

Orbán Viktor frakciójának megalapításához 23 képviselőre van szükség, akiknek hét különböző országból kell származniuk. Az első kritérium már megvan, a második teljesítéséhez még három nemzeti párt hiányzik. A magyar miniszterelnök azután fogott bele az euroszkeptikus, uniós intézmények hatáskörét csökkenteni kívánó pártcsalád alakításába, hogy Giorgia Meloni visszautasította a Fidesz csatlakozási kérelmét az ECR-be.