Laila Mickelwait emberkereskedelem-ellenes aktivistának mindössze néhány percébe telt, hogy bejelentkezzen a Pornhubra, beírja a „hajléktalan” keresőszót, és találjon egy zavaró amatőr videót, olyat, amilyenre új könyvében is panaszkodik. „Hallani lehet, ahogy a nő kiabál, dühösen mondja a férfinak, hogy kapcsolja ki a kamerát, és hagyja abba a filmezést”.

A 2007-ben indult, montreali székhelyű Pornhub lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy amatőr és profi pornóvideókat töltsenek fel, hasonlóan ahhoz, ahogyan az a YouTube-on is működik. Négy év telt el azóta, hogy kiderült, hogy az oldal tele van szexuális erőszakról, gyermekpornóról és rejtett kamerák felvételeiről készült, beleegyezés nélküli videókkal.

A hirdetők, a streaming platformok és a hitelkártya-társaságok tömegesen megszakították a kapcsolatot az oldallal, amely a tartalmainak 80 százalékát eltávolította.

Azóta a Pornhub részletes biztonsági szabályozású rendszereket vezetett be annak érdekében, hogy az illegális és visszaélésszerű tartalmakat távol tartsa az oldaltól. A videókat feltöltő felhasználóknak januártól be kell mutatniuk egy fényképes igazolványt.

Egyetlen internetes platform sem tett olyan jelentős lépéseket, mint mi a közösségünk biztonsága és védelme érdekében, beleértve a mesterséges intelligencia általi technológiát és a tartalmak emberi ellenőrzését is

– jelentette ki Sarah Bain, az Ethical Capital Partners, a Pornhub felnőtt tartalmú oldalak hálózatát birtokló kanadai magántőke társaság szóvivője.

Nagyon sokba fájhat a Pornhubnak a sok illegális tartalom

De a tisztogatás előtti idők jogi következményeit még mindig nyögi a Pornhub. A feltöltők továbbra is beazonosíthatatlanok maradnak sok ezer 2024 előtti videóban, beleértve azokat is, amelyek a tizenévesekkel és erőszakkal kapcsolatos keresőkifejezések alapján bukkannak fel – mondta Mickelwait a Business Insidernek.

Az ilyen típusú - az ábrázoltak életkorának vagy beleegyezésének ellenőrzése nélkül feltöltött - videók azok, amelyek most Mickelwait harcát hajtják, hogy a Pornhub ellen perek százait indítsa. Ellenőrzés nélkül ugyanis nem lehet tudni, hogy a „szereplők” beleegyeztek-e a felvételbe, vagy annak a Pornhubon való közzétételébe. „Valójában nem tudhatod, hogy 18 év felettiek-e a szereplők, vagy bosszúpornó, esetleg nemi erőszak az, amit látunk” – mutatott rá Mickelwait.

Kígyóznak a felperesek

A mintegy 300 felperes egyre növekvő számú keresetében azt állítják, hogy az oldal tudatosan hasznot húzott a visszaélések során készült videókból. A felperesek ügyvédei elmondták, hogy további perek vannak előkészületben. A Pornhub ügyvédei viszont nem válaszoltak ezekkel a perekkel kapcsolatos megkeresésekre.

A Pornhub anyavállalatát, az Aylo-t tavaly arra kötelezték, hogy három évig tartó szövetségi ellenőrzésnek vesse alá magát a tartalmak miatt. Az Aylo egy pornóoldalakból álló hálózat anyavállalata, köztük a Pornhub, a PornhubPremium, a Brazzers, a YouPorn, a Reality Kings, a Men.com, a TransAngels és a Nataku.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.