A Delta Air Lines több mint 600 járatot törölt hétfőn, mivel az amerikai légitársaságnak továbbra is problémát okoz a múlt pénteki, CrowdStrike globális kiberbiztonsági cég szoftverfrissítése miatt keletkezett rendszerprobléma.

A Microsofthoz köthető hiba miatt világszerte több bank, légitársaság és médiacég rendszerei teljesen leálltak. Az amerikai légitársaságok azóta nagyrészt megoldották a problémát, FlightAware adatai szerint az American Airlines csak az 1 százalékát mondta le a hétfői járatainak, míg a United Airlines  kevesebb mint 1 százalékát törölte a hét eleji repülőutaknak. 

Ezzel szemben hétfő reggel a Delta járatainak mintegy 16 százalékát törölték. A légitársaság péntek óta törölt járatainak száma meghaladta az 5000-et.

A probléma miatt több ezer utas rekedt az Egyesült Államokban, akiknek sok esetben napokat kellett az új járatokra várniuk, vagy teljesen lemondhatták az utazásukat – írja a Reuters.

Ed Bastian, a légitársaság vezérigazgatója a hétvégén közölte, hogy a CrowdStrike problémában

az egyik, a személyzet nyomon követésével kapcsolatos eszközünk érintett volt, és nem tudta hatékonyan feldolgozni a rendszer leállása által kiváltott példátlan számú módosítást.

Pete Buttigieg, a Biden-adminisztráció közlekedési minisztere emlékeztette Bastiant az ügyfelekkel szembeni felelősségre és a probléma mielőbbi elhárítását kérte a Delta vezetőjétől.

A CrowdStrike szerint a 8,5 millió érintett Microsoft-eszköz jelentős része már újra működik.