Kína saját fejlesztésű utasszállító repülőgépe, a C919 pozitív lépést tett az EU Repülésbiztonsági Ügynökségének (EASA) jóváhagyása felé, miután a szabályozó hatóság helyszíni ellenőrzést végzett.

Az autopro.hu beszámolója szerint a repülőgépet a kínai Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) gyártja, és hazájában már megkezdte kereskedelmi üzemeltetését, de nemzetközi jóváhagyásra van szüksége ahhoz, hogy az Airbus és a Boeing kihívójává váljon.

Az EASA pozitív visszajelzéseit követően a COMAC várhatóan már idén vagy jövő év elején megkezdi a szabályozó hatóság számára a repülési teszteket, így a teljes körű tanúsítás elérése már elérhető közelségben van.

A 158-192 utas befogadóképességű C919 az első olyan utasszállító repülőgép, amelyet teljes egészében Kínában gyártanak, azonban számos alkatrészét még mindig nemzetközi beszállítóktól szerzik be.

A világ is megcsodálhatta Kína szuper utasszállítóját

A Szingapúri Airshow-n mutatták be szombaton Kína első, saját fejlesztésű 170-190 férőhelyes, keskenytörzsű utasszállító repülőgépét, a Comac C919-est, amely már több ezer megrendelést kapott.