Harris előnye a hatnapos szavazáson, amely hétfőn zárult, alig különbözött a Reuters/Ipsos egy héttel korábbi közvélemény-kutatásában elért 45-42 százalékos előnyétől Trumppal szemben, ami megerősíti azt a nézetet, hogy a verseny rendkívül szoros, mindössze kettő héttel a november 5-i választás előtt – írta meg a Reuters.

Mindkét közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy Harris a hibahatáron belüli előnnyel jár, a legutóbbi felmérésben pedig mindössze 2 százalékponttal teljesített jobban.

A választók szerint a gazdaság és a bevándorlás, valamint a demokráciát fenyegető veszélyek jelentik az ország legfontosabb problémáit.

Harris előnye Trumppal szemben nem biztos, hogy elegendő a választás megnyeréséhez, az országos felmérések, köztük a Reuters/Ipsos közvélemény-kutatásai is fontos jelzéseket adnak a választók véleményére vonatkozóan, de a Választási Kollégium államonkénti eredményei határozzák meg a győztest, és valószínűleg hét csatatér-állam lesz a döntő. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Harris és Trump fej-fej mellett állnak a harctéri államokban.

Donald Trump a 2016-os választáson legyőzte a demokrata Hillary Clintont, hogy  nyert az elektori kollégiumban, annak ellenére, hogy a demokrata elnökjelöltre többen szavaztak.

A közvélemény-kutatás arra utal, hogy a választók – különösen a demokraták – jobban lelkesednek az idei választásokért, mint a 2020. novemberi elnökválasztás előtt, amikor a demokrata Joe Biden legyőzte Trumpot.

A közvélemény-kutatásban a regisztrált szavazók 79 százaléka – köztük a demokraták 87 százaléka és a republikánusok 84 százaléka – azt mondta, hogy „teljesen biztos" abban, hogy szavazni fog az elnökválasztáson. A biztos szavazók aránya a Reuters/Ipsos 2020. október 23-27-én végzett felmérésében 74 százalékról nőtt, amikor is a demokraták 74 százaléka és a republikánusok 79 százaléka mondta, hogy biztosan szavazni fog.

Az új közvélemény-kutatás hibahatára 2 százalékpont volt.

Harris júliusban indult a versenyen, miután Biden a Trump elleni gyenge vitát követően júniusban befejezte újraválasztási törekvését. Trumpot akkoriban széles körben az éllovasnak tekintették, részben a Biden-kormány idején tartó magas inflációt követően, amely az elmúlt hónapokban enyhült, a gazdaságra gyakorolt ​​hatásának érzett.