A NATO vezetése azt szeretné, ha Ukrajna az Oroszországgal vívott háború befejezése után csatlakozna a katonai szövetséghez, ezzel elrettentve Moszkvát a további agressziótól. Azonban Robert Fico nyilatkozata alapján más véleményen van az ügyben – írja a Politico.

Amíg a szlovák kormány élén állok, a párt elnökeként az irányításom alatt álló parlamenti képviselőket arra utasítom, hogy soha ne járuljanak hozzá Ukrajna NATO-csatlakozásához

– mondta Robert Fico.

A szlovák miniszterelnök megjegyzései szöges ellentétben állnak Mark Rutte, a NATO új főtitkárának álláspontjával, aki csütörtökön jelentette ki, hogy Ukrajna közelebb áll a NATO-hoz, mint valaha. 

NATO 1949-es alapító szerződése értelmében a bővítésről szóló döntéseket kizárólag egyhangú megállapodással lehet meghozni, ami azt jelenti, hogy Robert Fico ellenállása  Ukrajna szövetségi csatlakozásával szemben valóban blokkolhatja a tagságot, legalább a szlovák vezető jelenlegi hatalmi ciklusának 2027-es végéig.

Hasonló forgatókönyv játszódott le Oroszország 2022-es ukrajnai megszállását követően, amikor Svédország és Finnország kérelmezte a NATO-csatlakozást. Ezt azonban Törökország és Magyarország nemleges álláspontja egy éven és 10 hónapon át megakadályozta. Törökország a svédországi kurd aktivisták tevékenységét, valamint az Ankarába irányuló nyugati fegyverexport korlátozását kifogásolta, Magyarország azonban nem fejtette ki egyértelműen ellenállásának okát.

A két ország végül április 4-én felvételt nyert a szervezetbe. 

Robert Fico politikája a tavalyi újraválasztását követően éles fordulatot vett, ugyanis az eddig Ukrajnának nyújtott anyagi támogatást megvonta, majd ígéretet tett arra, hogy „nem küld több golyót az országba”, miközben a magyar miniszterelnökkel együtt megerősítette kapcsolatát Moszkvával. Múlt csütörtökön a szlovák miniszterelnök ígéretet tett arra is, hogy mindent megtesz az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatok megújításáért

A vasárnap tartott 1944. október 6-i szovjet csapatok érkezésének alkalmából megrendezett ünnepségen Robert Fico hangsúlyozta, hogy az orosz csapatok segítettek felszabadítani Szlovákiát a náci uralom alól. 

Fico Szijjártóról: Szent igaza van mindenben

A szlovák miniszterelnök egyetértett azzal is, hogy a Európai Bizottság teljesen magára hagyta a tagállamokat.
Bővebben--->