A román környezetvédelmi miniszter elmondta, csapdákat helyeztek ki a Fogarasi-havasokat átszelő út menténk egy anyamedve, illetve bocsa számára – írja a Privátbankár.

A térségben jó ideje jelen lévő állat az utóbbi időszakban agresszívvá vált, ezért bocsával együtt befogják és a Brassó megyei Zernyest medverezervátumába szállítják.

Ily módon meggyőződünk, hogy a medvék már nem jelentenek veszélyt a Transzfogarason átkelők számára


– mondta a miniszter, hangsúlyozva, hogy az emberi élet mindig előbbséget élvez.

A közvetkező hetekben a közúti infrastruktúrát kezelő országos társasággal (CNAIR) pannókat helyeztetnek ki az út mentén, az alábbi szöveggel: „az a medve, melyet etetnek, halálra van ítélve".

A tárcavezető ezzel arra utalt, hogy az elmúlt években a Transzfogarasi út térségében élő  medvék pont azért kezdtek „koldulni” az úttest mentén, mert a turisták élelmet dobáltak nekik, hogy közben fényképeket és videókat készíthessenek róluk. 

A cseppet sem veszélytelen kaland nem egyszer szinte tragédiába torkollt, a közösségi oldalakra feltöltött videók ékes bizonyítékai, hogy az állatok olykor agresszívvá válnak, és rá tudnak támadni az őket etető turistákra.

Dragos Predescu Arges megyei prefektus szerint a  környezetvédelmi tárca kiadta a rendeletet a bocsos anyamedve befogására és elköltöztetésére, ami néhány nap alatt megtörténhet. Azt mondta, a hatóságok csak akkor folyamodnak altatáshoz, ha feltétlenül szükséges, és hasonlóan járnak el minden, az út mentén mutatkozó környékbeli medvével.

A környezetvédelmi tárca június végén jelentette be, hogy befogják és elköltöztetik a Transzfogarasi út menti állatokat, mivel a koldulás lett a fő élelemforrás számukra.

A szaktárca 400 euróra rúgó dupla bírságot is bejelentett a medvéket etető turisták számára vadállatok etetése és szabálytalan parkolás miatt.

A környezetvédelmi tárca tavaly májusban egy felmérés alapján 7500 és 8100 közöttire becsülte a vadon élő romániai  barnamedvék számát. A településekre bejáró nagyvadak súlyos anyagi károkat okoznak, illetve az elmúlt 5-6 évben több mint 150 esetben támadtak emberre, amelyből 14 találkozás halálos kimenetelű volt. Júliusban például egy 19 éves lány vesztette életét a Bucsecs-hegységben, amikor egy közkedvelt túraösvényen medve támadt rá.

Románia nem hallgat az EU-ra, kilövetné a medvéket

A román kormány uniós jogba ütköző törvénymódosítással lövetné ki az agresszív medvéket.
Bővebben--->