Romániában fákat és villanypóznákat döntött az útra, udvarokat és pincéket árasztott el az országon hétfőre virradóra átvonuló vihar. A magashegyi utakon hó akadályozza a közlekedést.

Bár a hatóságok elővigyázatosságból négy megye 28 településének több mint 6000 lakosát evakuálták vasárnap az alacsonyabban fekvő, főként a korábban árvíz sújtotta területekről, a lehullott csapadék ezúttal sehol sem okozott jelentős áradást.

A katasztrófavédelem hétfői összegzése szerint az ország mintegy háromnegyedéből, 116 településről jeleztek viharkárokat. A tűzoltókat főleg közutakra, vasúti pályákra dőlt fák eltávolításához riasztották, amelyek 14 autót és ingatlant rongáltak meg. Több helyütt elárasztott aluljárókból, pincékből, és udvarokról kellett kiszivattyúzni a vizet.

A Kovászna megyei Gidófalva térségében nyolc felnőttet és három gyermeket mentettek ki, miután autóikkal elakadtak egy erdei úton.

Az erős szél villanyvezetékeket tépett le az ország déli és délkeleti megyéiben. Majdnem 28 ezer fogyasztó maradt áram nélkül hétfő reggelre, miután az éjszaka folyamán közép- és kisfeszültségű hálózatok rongálódtak meg.

A magasabb hegyekben havazott. Hóekékkel takarítják és csúszásgátlóval szórják az utat a Fogarasi-havasokon átvezető Transzfogaras, illetve a Paring-hegységet átszelő Transzalpina országúton, ahol az útburkolatra lerakódott és ráfagyott vékony hóréteg nehezíti a közlekedést.

A meteorológiai intézet hétfőre elsőfokú riasztást adott ki Románia keleti felére, valamint a Keleti- és Déli-Kárpátokra, ahol óránként 70-90 kilométeres sebességű széllökések, jelentős mennyiségű csapadék, a hegyekben havaseső és havazás várható.

A vízügyi hatóságok harmadfokúról másodfokúra csökkentették hétfőn a riasztási szintet a szeptember 14-i árvíz által sújtott Galac megye folyóin, több moldvai folyón pedig továbbra is elsőfokú a készültség.