A bizottság megállapította, hogy a kiemelt személyek védelmét ellátó Secret Service közvetlen hibája a rossz információáramlás volt, valamint az, hogy nem biztosította az épületet, amelynek tetejéről a merénylő, Thomas Matthew Crooks, leadhatta a lövéseket. A szakértők arra jutottak, hogy a szervezet működésében rendszerszintű hiányosságok vannak, és azt javasolták, hogy kívülről érkező vezetők vegyék át a szolgálat irányítását.

A megállapítások szerint az ügynökség nem tudta felmérni a Donald Trumpot fenyegető egyedi kockázatokat, amit a szervezeti kultúrával magyaráztak, és nem szándékos hanyagsággal. A vizsgálati jelentés több ponton megerősíti a korábbi megállapításokat az elkövetett hibákról, és kiemeli, hogy

a Secret Service elmulasztotta a helyi hatóságokkal a részletes egyeztetést a feladatkörökről és a kommunikáció módjairól.

Az 52 oldalas dokumentum rámutat, hogy a rendvédelmi szervek emberei a kommunikáció „kaotikus keverékét" alkalmazták, azaz a rádiókapcsolatot, mobiltelefont, szöveges üzenetet és emailt egyszerre.

Ráadásul a Secret Service aznap azt a rádiófrekvenciát használta, amelyet egy másik, szintén Pennsylvania államban tartott, kiemelt eseményt védő ügynökök is, így a kommunikáció akadozott, egymást zavarták. Donald Trump kampánygyűlésének napján ugyanis Jill Biden, az elnök felesége nyilvános eseményen vett részt az állam területén, ami szintén komoly biztosítást igényelt.

Donald Trump a júliusi merényletben a fülén sérült meg könnyebben, egy ember azonban életét veszette és ketten súlyosan megsebesültek. A támadó, a 20 éves Thomas Matthew Crooks a helyszínen meghalt, amikor egy mesterlövész egyetlen lövéssel semlegesítette.

A merényletkísérletet követően lemondott a Secret Service igazgatója, így a szövetségi ügynökséget jelenleg megbízott vezetőként a korábbi igazgatóhelyettes irányítja.

Az incidens után megerősítették Donald Trump védelmét, ugyanakkor:

  • szeptember 15-én egy másik fegyveresnek is sikerült a volt elnök közelébe férkőznie floridai golfpályájánál. Akkor a Secret Service egy ügynöke észrevette a bozótból kilógó puskacsövet, és lövésekkel riasztotta el a támadót, Ryan Routht. A férfit nem sokkal később elfogták, és többi között merénylet előkészítésével vádolták meg.
  • október 12-én Kaliforniában, Donald Trump kampánygyűlésének helyszíne közelében is letartóztattak egy férfit, akinek autójában egy ellenőrzés során töltött fegyvereket és tölténytárat találtak. Az érintett, Vem Miller azt állította, hogy a fegyvereket saját védelmére tartotta autójában, és azt hangoztatta, hogy Donald Trump politikájának elkötelezett támogatója. A férfit óvadék ellenében később szabadon engedték.

Egy dologról alig esik szó a Trump-merényletkísérletek kapcsán – nem véletlen

Az amerikaiak jelentős része támogatná a fegyvertartásra vonatkozó szabályok szigorítását, ám túlságosan kemény fellépés ennek kapcsán sem a demokratáktól, sem a republikánusoktól nem várható. Ennek oka pedig a hatékony lobbistratégia. A fegyverkereskedelem túl nagy üzlet az Egyesült Államok számára, ezért nem mer keményebben hozzányúlni senki. Erről itt olvashat részletesebben >>>