John Kirby újságíróknak tartott washingtoni sajtóbeszélgetésen arról számolt be, hogy 125 millió dollár értékű szállítmányról van szó, amely tartalmaz többek között Stinger-rakétákat, valamint a harctéren kulcsfontosságú 105 és 155 milliméteres tüzérségi lövedékeket, valamint páncéltörő rakétákat.

Elmondta, hogy

a Kurszk körzetében, orosz területen végrehajtott ukrán hadműveletről az amerikai kormányzat képviselői tárgyalnak az ukrán féllel annak érdekében, hogy teljes képet kapjanak az ukrán szándékokról, és arról, hogy mi zajlik pontosan.

John Kirby nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az ukrán műveletben amerikai fegyvereket használtak-e, de hozzátette, hogy az egyeztetések erről is szólnak.

Ukránok a kapuk előtt: hadszíntérré válhat a kurszki atomerőmű

Mindent egy lapra tett fel Kijev: újabb Csernobillal zsarolnának? Tovább csökkent az előre tört ukrán ék és a kurszki atomerőmű közötti távolság. Itt olvashatja részletes tudósításunkat a fejleményekről >>>

Kirby hangsúlyozta, hogy nincs változás a májusban bejelentett amerikai döntésben, amellyel a washingtoni kormányzat hozzájárult ahhoz, hogy az ukrán haderő korlátozott módon, határközeli térségben orosz területen is bevessen az Egyesült Államok által rendelkezésre bocsátott fegyverzetet abban az esetben, ha az Ukrajna önvédelmi tevékenységének része.

Közben a dél-oroszországi Kurszk-2 atomerőmű energiablokkjainak építkezésén dolgozók létszámának átmeneti csökkentéséről döntött a Roszatom.

A szövetségi szintű szükséghelyzet bevezetése mellett a munkálatok ugyanakkor az eredeti ütemterv szerint folynak –  közölte Telegram-csatornáján az orosz atomerőműveket működtető vállalat mérnöki főosztálya.

A szövetségi szintű szükséghelyzetet augusztus 9-én rendelték el a Kurszki területen az ukrán hadsereg támadása következtében kialakult helyzet miatt.

A Roszatom azt közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel, hogy a Kurcsatov város közelében álló kurszki atomerőmű normális üzemmódban működik, a két energiablokk 2000 megawatt áramot termel. Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója pénteken bejelentette, hogy egy ukrán drón roncsai csapódtak be a terület egyik transzformátor-alállomásába, és tűz keletkezett. A 42 ezres lélekszámú Kurcsatov városban és több más településen emiatt szünetel az áramszolgáltatás.

A kormányzó szerint a fogyasztók visszakapcsolása a hálózatra a tartalék rendszerek segítségével folyik.

Az ukrán erők kedden törtek be meglepetésszerűen az Ukrajnával határos dél-oroszországi területre, a harcok közelednek az atomerőműhöz.