A hangulat azután vált pattanásig feszültté, hogy a múlt hét elején három fiatal kislány, a 6 éves Bebe King, a 7 éves Elsie Dot Stancombe, és a 9 éves Alice Dasilva Aguiar  halálos késelés áldozata lett az északnyugat-angliai Southportban.

A CNN írása szerint 

A tüntetések során két észak-angliai szállodát gyújtottak fel, az egyiket Tamworthben, amely menedékkérőket szállásolt el, a másikat pedig Rotherhamben.

Keir Starmer miniszterelnök elítélte a hétvégi, erőszakba torkolló tüntetéseket, mely során legalább 147 embert tartóztattak le. Úgy fogalmazott, akik részt vettek az erőszakos cselekményekben, azoknak a törvény teljes erejével kell majd szembenéznie.

Migrációellenes tüntetők állnak a menekültszállóként használt Holiday Inn Express előtt 2024. augusztus 4-én Rotherhamben.
Migrációellenes tüntetők állnak a menekültszállóként használt Holiday Inn Express előtt 2024. augusztus 4-én Rotherhamben.
Kép: Getty Images / Christopher Furlong

Diana Johnson rendészeti miniszter azt mondta,  gyors letartóztatásokat és vádemeléseket hajtanak végre annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban eltávolítsák a zavargókat az utcáról, és elrettentő példaként szolgáljanak a további zavargások megelőzésére.

A miniszter hozzátette, felmerült, hogy sor kerül a hadsereg bevonására is, azonban a helyi rendőrség világossá tette, hogy erre nincs szükség.

A Downing Streetet is elérték a zavargások a késeléses ámokfutás után

Tovább terjednek a a southporti halásos késelés nyomán kialakult tiltakozások, szerda este már a bit kormányfői hivatal közelében alakult ki dulakodás az aktivisták és a rendfenntartók között.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→