Mallorca minden strandját megszállta a Mallorca Tengerparti Túra (Mallora Platja Tour) nevű csoport, hogy így tiltakozzanak Spanyolország legnagyobb szigetének túlzsúfoltság ellen.

Közel 300 embert vonult  a Caló des Moróhoz: a sziget leghíresebb partszakaszához, hogy szimbolikusan „visszaszerezze" Mallorca strandjait a turistáktól, valamint Sa Ràpita strandján is tiltakozó akció indult – írja a diariodemallorca.esa

A demonstrálók szerint a szigetet elárasztó turisták megfojtják a régió életét. 

A bérleti díjak és az ingatlanárak az egekbe szöktek, ezért egyre nehezebb találnak megfizethető lakhatást a helyiek.

Felháborodtak a kirekesztett őslakosok

A demonstrációt szervező Mallorca Platja Tour tagjai remélik, hogy az akciójuk ráébreszti a politikusokat: nemcsak a látogatók, hanem a sziget polgárai iránt is vannak kötelezettségeik.

A sziget egyik legkisebb öblében összegyűlt öblében a demonstrálók kitették az OcupemLesNostresPlatges (Visszafoglaljuk a strandjainkat) feliratú transzparenst.

A gyűlés résztvevői azt kérték, hogy Santanyí és Mallorca lakosainak életminőségét szem előtt tartva hozzanak a túlzsúfoltságot megakadályozó korlátozásokat. 

A demonstráció vége előtt a tüntetők több angol nyelvű tájékoztatót helyeztek el a strandon, ami arra figyelmeztették turistákat:  a látogatók túlzott száma miatt a lakosok kirekesztve érzik magukat ebből az otthonukból.