A 2022 óta hivatalban lévő konzervatív kormány külföldön kampányol azért, hogy ne jöjjön több bevándorló Svédországba, valamint csökkentik a nekik járó szociális juttatásokat is.

A Bild beszámolója szerint a fenti intézkedéseknek is köszönhetően az országban 1997 óta a legalacsonyabb a menedékkérők száma.

Ötven év után először fordult elő, hogy többen hagyták el az országot, mint amennyien érkeztek.

Maria Malmer Stenergard svéd bevándorlásügyi miniszter a német lapnak elmondta, hogy 2022-ben „elég könnyű volt állampolgárságot szerezni. A Szíriából érkezők azonnal állandó tartózkodási engedélyt kaptak. Ez nagyon vonzóvá tette a Svédországba érkezést”.

A migrációs és menekültügyi rendszer megreformálása során ezért arról döntöttek, hogy korlátozzák az igénybe vehető szociális juttatások összegét, csak az otthon üldöztetett menekültek maradhatnak az országban, illetve kitoloncolják azokat, akiknek a menedékjogi kérelmét elutasították.

Az ukrán menekültek integrációjáról kedvezően nyilatkozott a miniszter, tapasztalatai szerint gyorsan megtanulták a nyelvet. A gördülékeny beilleszkedésükben nagy segítség volt, hogy a kultúrájuk jobban hasonlít a svéd kultúrához, mint az afrikai vagy a közel-keleti embereknek.

El kell érnünk, hogy az ideérkezők ne csak fizikailag lépjék át az országhatárt, hanem a határon átlépve a társadalomba is bekerüljenek, annak részeseivé váljanak

– magyarázta Maria Malmer Stenergard.

Ha Svédországba költözne, most itt a nagy lehetőség

Ez a svéd kisváros 10 centért kínálja a telkek négyzetméterét.