A svéd város, Göten lakossága egyre öregszik, és alacsony születési rátája miatt egyre nehezebb helyzetben van. Szerencsére van megoldás, ugyanis a turisták körében nagyon népszerű a skandináv paradicsom – írja a Euronews.

Az új  kampány egy olyan projekt része, amelynek célja, hogy a mintegy 5000 lakosú kisváros, Göten új lakosokat vonzzon, és ellensúlyozza az elöregedő lakosságot és a csökkenő születési arányt.

 Abszolút bárki megvásárolhatja az egyik telket. Nincsenek szabályok vagy követelmények arra vonatkozóan, hogy ki veheti meg. Fantasztikus lenne, ha külföldiek is érdeklődnének az itteni telkek iránt

– mondta Johan Månsson, a helyi polgármester.

Azt nem árulta el, hogy a svédországi lakóhely vagy állampolgárság szükséges-e, de valószínűleg csak a  Svédországban legálisan élők lennének jogosultak.

A földterület használatára vonatkozó elkötelezettség szükséges. A vevőknek két éven belül el kell kezdeniük az építkezni, ellenkező esetben a földet visszaadják a helyi önkormányzatnak.

A város egyébként ismert néhány népszerű látnivalójáról, köztük a Husaby Kyrka román stílusú templomról, a történelmi nevezetességről, a Martorpsfalletről.

Az értékesített telkek a településen szétszórva találhatók, főként a beépített területeken. A kampány a múlt hónapban indult, és már három  telket eladtak, valamint többen is érdeklődtek iránta.

Nem Göten az egyetlen, ahol kedvezményes árú telkeket kínálnak. Délebbre, Hylte önkormányzata hasonló kampányt indított az év elején, és azóta 54 telket adott el hasonló áron.

A göteni kampány 2024 és 2025 folyamán fog zajlani, így eddig lehet vásárolni kedvezményes áru telkeket.

Nem sok jót ígérnek a másfél milliós négyzetméter árak

Ingatlanpiaci elemzők újabb pozitív elmozdulásról számoltak be, ugyanis az év elejétől egyértelmű növekedés érzékelhető a XIV. és XVI. kerületek ingatlanpiacán is, mely minden kategóriában megmutatkozott, de azért leginkább a kisebb, egy-másfél szobás lakásokat keresik a vevők. Ugyanakkor nem sok jót ígérnek a másfél milliós négyzetméter árak, valamint a kétszázezer forintos albéreletek.
Bővebben--->