Sydney kikötőparti vidámparkja, a Luna Park most először eladó. A Milsons Pointban található park 1935-ben nyílt meg, és jelenleg 17 hullámvasúttal és a műemlékvédelem alatt álló Coney Islanddel várja a látogatókat.

A 3,1 hektáros terület Új-Dél-Wales állam tulajdonában van, és a Luna Park Reserve Trust kezeli, amely biztosítja, hogy a parkot és a környező partot megőrizzék. 

A hosszú távú üzleti bérlet eladása várhatóan mintegy 70 millió dollárt hoz majd. 

Most a Brookfield globális befektetési cég tulajdonában van, amely a vidámparkot, az épületeket és a 389 férőhelyes parkolót üzemelteti. Utoljára 2007-ben cserélt gazdát, amikor a Brookfield kivásárolta a park akkori tulajdonosát, a Multiplexet – írja a The Guardian

A park vezérigazgatója, John Hughes elmondta, hogy a terület 90 éve fontos szerepet játszik Sydney társadalmi és kulturális életében.

Az üzletág stratégiai átalakuláson ment keresztül, az elmúlt négy év során 40 millió dolláros fejlesztéssel, amely új látványosságokat és élményeket hozott, és mindkettő rekord látogatottságot eredményezett

– mondta szerdai nyilatkozatában.

Simon Rooney a CBRE kereskedelmi ingatlanügynökségtől, amely az eladást bonyolítja, azt mondta, hogy a Luna Park több mint egy vidámpark.

„Ez Sydney lüktető szíve. Az eladás egyedülálló lehetőséget kínál a Luna Park üzletágának biztosítására egy világszerte elismert sydney-i nevezetességben, amelyet kiemelkedő befektetési alapok és egy erős márka támasztanak alá.”

A vidámpark rögös utat járt be

A vidámpark a nagy gazdasági világválság közepette történt megnyitása óta hányatott sorsot élt. Hat gyermek és egy felnőtt vesztette életét 1979-ben, amikor a szellemvasút leégett. A parkot ezt követően több évre bezárták.

A Luna Park kapuit az 1980-as és 1990-es években zárva tartották. 2004-ben nyílt meg újra, de egy hónapon belül több mint 100 zajpanasz érkezett a sikoltozó látogatók miatt. 

Ma már évente több mint 1,1 millió látogatója van, és 2023-ban ünnepelte a 2004-es újranyitás óta a 20 milliomodik látogatóját.

Az észak-sydney-i tanács polgármestere, Zoe Baker szerint létfontosságú, hogy a helyszín továbbra is vidámparkként működjön, amely még évtizedekig kikapcsolódást és szórakozást nyújt Sydney lakosainak.

„A tanács és a közösségünk az elmúlt 40 évben számos csatát vívott a Luna Park megőrzéséért, nemcsak ikonikus építészeti, köztéri művészeti és történelmi értékei miatt, hanem aktív vidámparkként is” – mondta.

Az eladás várhatóan hazai és nemzetközi érdeklődésre tarthat számot.