A francia hatóságok visszahívták a gyermekeknek szánt, olimpiai márkájú vizes palackokat, amelyek túl nagy mennyiségben tartalmazták a hormonháztartást károsító Biszfenol A-t. Mindezt az olimpiai játékok előtt mindössze egy héttel.

A francia „Nébih”, azaz fogyasztóvédelmi hatóság honlapja szerint A Vilac cég által gyártott, újrahasznosítható palackok „Biszfenol A szintje nem felel meg az élelmiszerekkel való érintkezésre tervezett termékekre vonatkozó előírásoknak” – szerepel a tájékoztatás a kormányzati honlapon, amelyet a Le Monde idéz.

A visszahívott fehér színű, bézs, kék vagy piros tetejű flakonokon az olimpiai öt karika, a párizsi játékok kabalafigurája, valamint az olimpiai láng szerepel. Akik ilyen terméket vásároltak, nekik vissza kell vinniük az üzletbe. A palackokat tavaly augusztus végétől június elejéig árulták Franciaországban.

A Biszfenol A, vagy ismertebb nevén BpA egyébként egy hatvanas évek óta használt vegyipari alapanyag, amit legfőképpen polikarbonát műanyagok előállításához használnak. Franciaországban már 2015-ben betiltották, hivatkozva arra, hogy hosszú távon összefüggésbe hozható az olyan egészségügyi problémákkal, mint a meddőség, vagy a mellrák.

Az olimpiai bajnok csak begyógyszerezve hajlandó úszni a Szajnában

Sharon van Rouwendaal antibiotikumot szedne a 10 kilométere táv előtt.

A részletekről ITT írtunk bővebben.