Több ezer ember tüntetett hétfőn több szerbiai városban a Rio Tinto 2,55 milliárd dolláros (930 milliárd forintos) lítiumbánya-projektjének tervezett újraindítása ellen. A tüntetők attól tartanak, hogy a fejlesztés károsítja a környezetet.

A SeeNews beszámolója szerint a legnagyobb tüntetésen, Szabácsban, ahol körülbelül 7000 ember gyűlt össze, a tiltakozók táblákat vittek magukkal a következő üzenettel: „Nem a Rio Tintóra, tiszta levegőt és tiszta vizet akarunk”.

Az elmúlt napokban több városban is tiltakozásokat tartottak, a következő napokban pedig további demonstrációkat terveznek.

Egy nemrég közzétett tanulmányban szerb tudósok egy csoportja azt állította, hogy az ország nyugati részén található lítiumlelőhelyet a környezeti kockázatok miatt nem lenne érdemes bányászni. A lelőhely az egyetlen a világon, ahol lakott és termékeny mezőgazdasági területen terveznek lítium kitermelést.

A szerb kormány többször is kijelentette, hogy a tervezett bányát a legmagasabb ökológiai szabványok szerint fejlesztik. A Rio Tintónak még be kell nyújtania a projekt környezeti hatásvizsgálatát.

A hónap elején írt alá egy stratégiai partnerségről szóló megállapodást Szerbia és az Európai Unió a fenntartható nyersanyagok, az akkumulátor-értékláncok és az elektromos járművek területén. A lítium létfontosságú az akkumulátorgyártáshoz, és az egyik legkritikusabb ásványi anyag az energiaátmenethez.

Az EU-val kötött megállapodás azután jött létre, hogy a szerb kormány visszaállította a projekt engedélyét a Jadar-völgyben, két évvel azután, hogy környezetvédők megakadályozták a fejlesztést.

Aleksandar Vučić szerb elnök egy közelmúltbeli interjúban arról beszélt, hogy a tervezett bányában az előrejelzések szerint évi 58 ezer tonna lítiumot állítanak elő, ami az európai elektromos járművek gyártásának 17 százalékához, vagyis körülbelül 1,1 millió autóhoz elegendő.

Az új megabánya Európa lítiumszükségletének 90 százalékát fedezheti

A szerb kormány határozatot fogadott el, amely értelmében újra lehet indítani a brit-ausztrál Rio Tinto bányászati vállalat két évvel ezelőtt leállított lítiumbányászati projektjét a nyugat-balkáni országban - közölte a Szabad Európai Rádió balkáni irodája.