A csalók az Instagramon és a Facebookonazzal fenyegetőztek, hogy a felhasználók szexuális fotóit vagy üzeneteit felfedik, ha azok nem fizetnek. 

A Meta közölte, hogy a 63 000 fiókon belül azonosított egy 2500 fiókból álló hálózatot, amelyet egy 20 fős csoport működtetett, akik elsősorban felnőtt férfiakat céloztak meg az Egyesült Államokban, és hamis fiókokat használtak személyazonosságuk elfedésére. A Meta szerint a „szextorziós” kísérletek többsége sikertelen volt. 

Míg a csalók többsége felnőtt férfiakat célzott meg, néhány „szextortációs” kísérlet célkeresztjébe gyerekek is kerültek, amelyeket a Meta szerint jelentettek az Eltűnt és Kihasznált Gyermekek Nemzeti Központjának.

Öngyilkosságig fajult a helyzet 

A szextorziós csalások elleni céges fellépés azután történt, hogy egy dél-karolinai törvényhozó fia 2022-ben öngyilkos lett, miután egy csaló rászedte, hogy meztelen fotókat küldjön neki az Instagramon keresztül, majd azzal fenyegetőzött, hogy ha nem kap fizetséget, nyilvánosságra hozza a képeket. Egy másik 17 éves tinédzser is öngyilkos lett, miután áldozatul esett egy Instagramon keresztül folytatott szextorziós csalásnak.

A helyi rendőrség és az FBI Nigériába nyomozta le a cselszövőket, és kiadta a két fiatalt az Egyesült Államoknak, ahol áprilisban bűnösnek vallották magukat – írja a New York Post

Az FBI szerint a szexuális zsarolás az egyik leggyorsabban növekvő, gyermekeket célzó bűncselekmény az Egyesült Államokban.

A nigériai úgynevezett „Yahoo boyok” az interneten keresztül célozzák meg a felhasználókat.  A Meta korábban betiltotta a Yahoo fiúkat a Veszélyes Szervezetek és Személyek irányelvében, és lépéseket tett a csalók könnyebb azonosítása érdekében. Az Instagram-fiókok eltávolítása mellett a Meta 5700 Facebook-csoportot, 1300 Facebook-fiókot és 200 Facebook-oldalt szüntetett meg, amelyek a csalókat segítették.

A Meta az év elején jelentette be, hogy új jeleket fejlesztett ki a szexuális zsarolásban részt vevő fiókok automatikus azonosítására. Azt is elmondták, hogy nem részletezett lépéseket tettek annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy ezek a csalófiókok kapcsolatba lépjenek a tizenévesekkel. 

A vállalat közölte, hogy elkezdett tesztelni egy új funkciót, amely felismeri és elhomályosítja az Instagram közvetlen üzeneteken keresztül küldött, látszólag meztelenséget tartalmazó képeket. Ez az irányelv arra hivatott, hogy „óvatosságra ösztönözze az embereket, amikor érzékeny képeket küldenek” – mondta a Meta.

A vállalat szerint a csalófiókok automatikus azonosítása folytatódik azóta, hogy tömegesen lezárták a nigériai székhelyű fiókokat.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.